Ali Nesin neden "evet" dediğini açıkladı

Ali Nesin, 12 Eylül referandumunda neden "evet" oyu kullanacağına açıkladı. Nesin, "Bir adım atmayı hiç adım atmamaya yeğlediğim için referanduma evet diyorum" dedi.

Matematikçi Ali Nesin, Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (EDP) İzmir'deki Anayasa paneline gönderdiği açıklamada neden "evet" dediğini açıkladı. Nesin, "hep böyle oluyor" diye veryansın ettiği açıklamasında, "Birileri sürekli olarak vereceğimiz oylara başka anlamlar yüklemek istiyor başarıyorlar da.Örneğin, son birkaç seçimde, CHP'ye verilmemiş her oy AKP'ye verilmişbir oydur dediler. Bu yüzden birçok demokrat ve sosyalist arkadaş inanmamasına rağmen CHP'ye oy verdi" dedi.

"Evet'in AKP'yi onaylamak olarak algılanmasını sağlamak istiyorlar"

"Sadece oylarımız değil, en temel, en insani konular hakkındaki düşüncelerimiz bile bu yöntemle kanalize edilmek isteniyor" diyen Nesin şunları kaydetti: "AKP'ye karşı olmak demek, onlara göre, demokrasinin ve hukuk kurallarının çiğnenmesine, üniversitenin başı örtülülere kapatılmasına, 12 Eylül rejiminin devam etmesine, Kürt kardeşlerimizin yarım vatandaş sayılmasına göz yummak demek oluyor...Şimdi de basit bir referanduma evet oyunun elbirliğiyle AKP iktidarını onaylamak olarak algılanmasını sağlamak istiyorlar.

Bu oyuna gelmeyi reddediyorum. Hep yanlış çıkan küçük hesaplar yapmayacağım. AKP elbet bir gün iktidardan gidecektir. Ama belli ki 12 Eylül zihniyeti üstümüze çökmüş, bir türlü üstümüzden kalkmak bilmiyor."

Nesin, buna karşın, kendisinin neden "evet" diyeceğini şöyle açıkladı:

"12 Eylül darbesine ve zihniyetine karşı halktan yana olduğum için referanduma evet diyorum. Sivil topluma olan özlemimden dolayı referanduma evet diyorum. Bir adım atmayı hiç adım atmamaya yeğlediğim için referanduma evet diyorum.

Ve son olarak, halktan korkmadığımdan, halktan yana olduğumdan, halka güvendiğimden ve halka güvenmekten başka da çarem olmadığından Anayasa değişikliğine evet diyorum ve herkesi de evet demeye davet ediyorum."

(soL-Haber Merkezi)