Alevi Kültür Dernekleri’nden “1. Kürdistan Aleviler Kongresi”ne itiraz

Demokratik Toplum Kongresi tarafından düzenlenen 1. Kürdistan Aleviler Kongresi sonrası Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük yaptığı basın açıklamasında kongrenin düzenlenişine ve sonuçlarına dair ağır eleştiriler getirdi.

Diyarbakır’da 2-3 Şubat tarihlerinde düzenenlenen “1. Kürdistan Aleviler Kongresi” sonrası yaptığı açıklamada kongeyi düzenleyenleri kendilerini emrivaki yapmak ve Alevileri bölecek girişimlerde bulunmakla itham etti. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu’nun en büyük bileşenlerinden biri olan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada Gündük, konferansla ilgili kamuoyuna yansıyan bazı bilgi ve ifadelerin ve açıklanan sonuç bildirgesinin genel tutum ve söylemlerinin reddettiği içeriklere sahip olmasından dolayı açıklama yapma gereği duyduklarını söyledi.

“Kongre haberi bize ‘Alevi Kongresi’ şeklinde gelmişti”
Alevi kurumlarının, Alevilerin sorunlarının tartışılması, çözüm mücadelesinde çözüm ortaklarının çoğalması için faydalı olduklarına inandıklarını belirten Gündük, bu toplantının ise kendilerine farklı bir şekilde yansıtıldıktan sonra içeriğinin daha farklı olduğunu gördüklerini belirtti.

Gündük, "Laik ve demokratik bir Türkiye ’nin ancak elbirliği ile yaratılacağına inanmaktayız. Bu düşüncelerle Alevilerin sorunlarını gündeme getirmek bakımından yararlı olacağı düşüncesiyle Diyarbakır’daki toplantıya katıldık. Diyarbakır’da yapılacak toplantının formatı bizlere ’Alevi konferansı’ şeklinde bildirilmiş, ancak daha sonra kamuoyuna yansıyan açıklamalarda bilgimizin dışında ’1. Kürdistan Aleviler Konferansı’ ifadesinin kullanıldığı görülmüştür. Salondaki işleyiş de bir kongre işleyişine dönüştürülmüştür. Oysa, bilindiği gibi konferans ve kongreler, hem hedef hem işleyiş bakımından ve aynı zamanda sonuçları itibariyle farklılıklar arz etmektedir" sözleri ile hem “Kürdistan” hem de “Kongre” ibaresinin kendi haberleri olmadan eklendiğini söyledi.

"Yapılan itirazlar dikkate alınmadı, arkadaşlarımız kuruldan çekildi”
Konferansı gerçekleştiren kurumların “biz yaptık oldu” mantığı ile hareket ettiğini söyleyen Gündük, salondaki siyasal figürlerin maksadı aştığına ilişkin itirazların dikkate alınmadığını ve itirazlarının da önemsenmediğini düşündüğünü belirtti. Engin Gündük, konferansta kendileri tarafından dile getirilen eleştiriler ve konuşmaların, düzenleyici kurumların yayın organında yer almayarak kendilerinin konferansın hepsine katıldıkları imajı yaratıldığını söyledi.

Konuşmalarda Alevilerin ne istediğinden ziyade, Kürt siyasal hareketinin Alevilere nasıl baktığı üzerinde yoğunlaşıldığını belirten Engin Gündük, "Aleviliğin ne olması gerektiği gibi bir tarif yapılmaya çalışılmıştır ki, biz her tür siyasal çevrenin bu tür yaklaşımlarını doğru bulmuyor ve reddediyoruz. Kongre bu yönüyle, Alevilerden ziyade Kürt siyasal hareketinin ihtiyaçlarına dönük bir organizasyon özelliğini taşıdığı görülmüştür. Kamuoyuna açıklanan sonuç bildirgesinin hazırlanması sürecinde bizler tarafından görevlendirilen arkadaşımız da sonuç bildirgesine itirazlarda bulunmuş, ancak bu itirazlar dikkate alınmamış ve arkadaşımız kuruldan çekilmiştir." dedi.

"Mezopotamya Aleviler Birliği Alevileri bölmeye yönelik bir girişimdir”
Sonuç bildirgesinde, Mezopotamya Alevi Birliği’nin kurulmasının kararlaştırılmasına da karşı çıkan Gündük, "Alevi Kültür Dernekleri, üst çatı örgütümüz olan Alevi Bektaşi Federasyonu’nun en büyük iki bileşeninden biridir ve federasyondaki varlığını hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde sürdürme ve üst çatı örgütünü daha da güçlendirme kararlılığındadır. Dolayısıyla bizim Mezopotamya Aleviler Birliği’nin kuruluş kararına katılmamız söz konusu değildir, olamaz da. Bu yaklaşım tarafımızdan asla kabul görmeyecek bir durumdur ve yıllardır verdiğimiz mücadele çizgisine de aykırıdır, ayrıca Türkiye’deki Alevi hareketini bölmeye yönelik bir girişimdir.” sözleri ile Aleviliğin organizasyonu yapanlar tarafından kendi siyasal amaçları için değerlendirilmeye çalışıldığını belirtti.

Gündük açıklamasında ne Federasyonlarının “Türk” konfederasyonu olmadığını herkesi kucaklayan Alevilik anlayışının buna engel olduğunu belirterek başka türlü yaklaşımların inançlarını zedeleyeceklerini düşündüklerini söyledi.

Gündük açıklamasını konfe sonuç bildirgesinin kendilerini bağlamadığını ifade ederek açıklamasını bitirdi.

(soL - Haber Merkezi)