AKP'ye toplu YALANLAMA!

Hükümetin "Hamas'ı ateşkese biz ikna ettik" sözleri ateşkesin arabulucusu Mısır ve tarafları İsrail ile Hamas yetkililerince yalanlandı.

Ali Örnek (HABER MERKEZİ) Başbakan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, bir süre önce İsrail'in Gazze saldırısının ardından başlattıkları mekik diplomasisinin Türkiye'nin başarısı olduğunu iddia etmişti. Ancak, Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinin arabulucusu Mısır ve tarafları İsrail ile Hamas, "ateşkeste Türkiye'nin hiçbir katkısı olmadığını" açıkladı.

Ahmet Davutoğlu, bir süre önce, Mısır'ın, istediği yardımın ardından halen Türkiye'nin yürüttüğü mekik diplomasisinin sağladığı avantajla devreye girdiğini söylemişti. Davutoğlu, Hamas'ı ateşkese ikna ettiklerini ileri sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inisiyatifiyle, Hamas'la Şam'da müzakereler yürüttüklerini açıklamıştı.

Kahire'de ateşkes sinyalleri artarken, Davutoğlu ve hükümet kaynaklarının iddiaları, bizzat arabulucu Mısır ile İsrail ve Hamas tarafından yalanlandı. İsrail gazetesi Haaretz, Mısır'daki görüşmelere "arabulucu" sıfatıyla katılan Kahire temsilcilerinin Türkiye'nin ateşkeste herhangi bir rolü olmadığında ısrar ettiklerini aktardı. Haaretz'e konuşan diplomatik kaynaklar, "özellikle belirtiyoruz ki, bu ateşkes görüşmesinde Türkiye'nin katkısı olduğuna yönelik Türkiye ve Türk hükümeti kaynaklı açıklamalar doğru değil" dediler.

Üstelik açıklamayı yapan sadece Mısır olmadı. Önceki günlerde Türkiye'nin Hamas'ı ikna ettiğine yönelik haberlerin ardından, gerek İsrail yetkilileri gerekse Mahmut Zahar başkanlığındaki Hamas yetkilileri, Türkiye'nin arabulucu rolü olmadığını doğruladılar. Hamas yetkilileri, Türkiye'nin esir değişiminde de hiçbir katkısı olmadığını belirtirken, görüşmeleri yürüten İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri de Türkiye'nin bu süreçte aktif bir rolü olmadığını ve bu yöndeki haberlerin gerçekle çeliştiğini ifade ettiler.