AKP’nin kitlesel Newroz korkusu

Newroz’un “gününde kutlansın” bahanesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmek istenmesi, AKP’nin daha önce yapılan kitlesel kutlamalardan duyduğu rahatsızlığı ortaya koyuyor.

İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu hafta sonunda yapılacak Newroz kutlamalarını yasaklama kararı tartışma yarattı. İçişleri Bakanlığı 21 Mart dışında herhangi bir etkinliğe izin vermeyeceğini belirtirken BDP’nin Newroz’u kutlamakta kararlı olduğu görülüyor.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yasaklama kararının gerekçesini “Nevruz’un anlamına uygun şekilde kutlanması” olarak göstermekte. Yaptığı açıklamada Newroz’u Mart ayının başka bir gününde kutlanmak istenmesini istismar olarak değerlendiren Şahin, 21 Mart’ın dışındaki bir tarihte yapılacak kutlama etkinliklerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz sene Diyarbakır’da 1 milyon kişi kutlamıştı
Önceki yıllarda Mart ayının herhangi bir gününe sıkıştırılmaksızın çok sayıda yerde kutlanan Newroz’a milyonlarca insan katılmıştı. Geçtiğimiz sene BDP 17-21 Mart arasındaki günlerde 40’ı il merkezinde olmak üzere 126 yerleşim biriminde kutlanmıştı. BDP ve Demokratik Toplum Kongresi tarafından Diyarbakır’da düzenlenen 20 Mart tarihli kutlama için 1 milyon kişinin katılımı hedeflenmiş ve gerçekleşen kitlesel katılımla hedeflenen sayıya ulaşılmıştı.

AKP’nin derdi katılımı azaltmak
Önceki yıllarda yapılan kitlesel kutlamalar ve özellikle geçen sene Diyarbakır’da yapılan bir milyon kişilik kutlamadan rahatsız olduğu görülen AKP hükümetinin, İçişleri Bakanlığının 21 Mart kararıyla kutlamaları sönükleştirmek istediği yorumları yapılmakta. 21 Mart’ın hafta sonuna denk gelmemesi nedeniyle AKP’liler kutlamalara ilginin azalmasını umut etmekte.

Kutlamaları tahrik etme girişimleri
Newroz’u tahrik etmek için hafta sonu engelinin dışında başka yollara da başvurulduğu görülüyor. Diyarbakır’da BDP önlüğünde düzenlenecek olan kutlamalar için hazırlanan afiş mahkeme kararıyla yasaklanmıştı.

Newroz baskınları
Newroz öncesinde Diyarbakır, Mersin, Adana, Mardin, Siirt, Antalya Yalova ve İstanbul’da yapılan ev baskınlarında 100’e yakın kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 17’si ise tutuklanmıştı. Muğla’nın Bodrum ilçesindeyse daha önce kaymakamlıktan izin alan BDP’lilerin Newroz kutlaması İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi.

Yandaş medya görev başında
Yandaş basının Newroz’a ilişkin panik yaratma çabaları dikkatlerden kaçmadı. “Nevruz’u kana bulama planlarını polis bozdu”, “70 terörist eylem için sınırı geçti” gibi başlıkların atıldığı haberlerin yanı sıra Taraf Gazetesi’nin polis yazarı Emre Uslu’nun da dünkü köşe yazısıyla panik havasına katkıda bulunduğu görüldü.

Emre Uslu’nun şifresi!
PKK lideri Murat Karayılan’ın Newroz mesajında geçen "yüksek yerlerden ateş yakılarak özgürlük müjdesi” ifadesinin saldırı şifresi olduğunu iddia eden Uslu yazısında şu cümlelere yer verdi:

“Konuştuğum güvenlik yetkilileri, PKK’nın Newroz için pilot bölgeler seçtiğini, bu bölgelerde halk ile devleti karşı karşıya getirecek provokatif eylemlerde bulunacağını ifade ediyor. PKK, İstanbul, Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak, Mardin’i pilot iller olarak belirlemiş durumda. Güvenlik güçleri, bütün çabalarına rağmen bu sene Newroz’un normal geçmeyeceğinden endişe ediyorlar.”

Geçmiş yıllardaki kanlı Newrozlar
1990’ların başındaki Kürtlere karşı uygulanan kirli savaş taktiklerinin Newroz için de uygulandığı bilinmekte. Özellikle 90’ların başında yaşanan kanlı Newrozlar hafızalardaki yerlerini korumakta. 1991’deMardin’in Nusaybin ilçesinde kitlesel katılımın yaşandığı mitingde polislerin göstericilerin üzerine ateş açması sonucunda 31 kişi hayatını kaybetmişti. 1992’deyse Cizre başta olmak üzere Şırnak ve Nusaybin’de halkın üzerine açılan ateş sonucu bu üç yerleşim bölgesinde 100’e yakın insan hayatını kaybetmişti. 1993’teyse Digor’da yapılmak istenen Newroz kutlamasına özel timlerin açtığı ateş sonucu 17 kişi yaşamını yitirmişti.

Yaratılmak istenen panik havası
Yakın dönemde yaşanan kanlı Newrozların Kürtlerin hafızasındaki yerinin tazeliği göz önünde bulundurulduğunda yandaş basında yaratılmaya çalışılan panik havası daha iyi anlaşılmakta. Bir yandan AKP 21 Mart dışındaki kutlamaları yasaklayıp ortamı gererken öte yandan yandaş medyanın “Nevruz’u kana bulayacaklardı” türü başlıklar atarak panik havası yaratma çabaları, AKP ve yandaşlarının elbirliğiyle Newroz’u sönükleştirme girişimi olarak yorumlanmakta.

AKP Kürtleri çok düşünüyor!
AKP ve yandaşlarının Newroz’u silikleştirmek için geçmiş yıllarda yaşanan acılardan yararlanarak oluşturmak istedikleri panik havası AKP’nin Kürtleri nasıl düşündüğünü bir kez daha ortaya koydu. AKP’yi paniğe düşüren nedeninse kitlesel halde kutlanan Newrozlar olduğu düşünülmekte.

BDP kutlamaları iptal etmedi
Hükümetin yasaklama girişimlerine karşı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı basın toplantısında Valilik ve Emniyet’in suç işlediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu nedenle 21 Mart hariç, mitinglerimizin tamamı yasaklandı. İki gün önce bize bile tebligat yapılmadan basın aracılığıyla duyuru yapılarak Newroz etkinlikleri yasaklanmış oldu. AKP'nin yasağına karşı daha önce planlanmış 127 merkezin hiç birinde Newroz planlama ve kutlamamızı iptal etmediğimizi halkımıza duyuruyoruz. İstanbul ve Diyarbakır dahil olmak üzere ayın 21'ine kadar planlanmış ne kadar etkinliğimiz varsa, tamamı yer ve saat değişmeden aynı şekilde hayata geçirilecek. AKP sadece mitinglerimizi yasaklamıştır. Newroz kutlamaları yasaklanmamıştır. Dolayısıyla aynı yer ve saatte Newroz kutlaması yapacağız. Miting yapma şansımız olmayabilir. Bu nedenle Newroz kutlamaları yasaklı değildir, engellenemez. Halkımız bu kararlılıkla Newroz kutlamalarına sahip çıkacaktır.”

"İçişleri Bakanlığı'na kalsa Newroz 30 Şubat'ta kutlanır" başlığıyla 17 Mart'ta yayınlanan TKP'nin sesinde şu ifadelere yer verilmişti:

"İçişleri Bakanlığı genelge yayınlamış, 'Nevruz 21 Mart'ta kutlanacak' demiş.

Resmi, şiiri, gazeteye makale yazmayı terör suçu sayan bir bakanın başında olduğu kurumdan da bu beklenir. Bu işler İdris Naim Şahin'in icazetine kalsa Newroz ya 30 Şubat'ta ya da çıkmaz ayın son Çarşambasında kutlanır.

Hâlâ öğrenemediler. Halklar bayramlarını icazetle kutlamaz!"

(soL - Haber Merkezi)