AKP'den 'Osmanlı arması' için yasa teklifi

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı'yla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra kullanılmayan devlet arması için yasa teklifi hazırlandı. Düzenleme için AKP'li Zeynep Karahan Uslu, büyük bir eksiklikti yorumunu yaptı.

T24'ten Gülümhan Gülten'in haberine göre AKPli 30 milletvekili dünyada sadece Türkiye ve Dominik Cumhuriyeti’nde bulunmadığını belirttikleri devlet armasının oluşturulması için bir yasa teklifi hazırladı. Başını AKP Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun çektiği 30 milletvekili, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmî Armasının Belirlenmesi' kanun teklifini AKP Grup Başkanlığı’na sundu. Teklif, Meclis’in açılmasının ardından Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

Uslu: Büyük bir eksiklikti
Teklifle ilgili bilgi veren AKP Şanlıurfa Milletvekili Uslu, girişimin gerekçesini ve hazırladıkları yasa teklifi metnini şöyle anlattı:

''İlki 2. Mahmut tarafından yaptırılan, 2. Abdülhamid ile son halini alan 'Osmanlı Arması Cumhuriyet’in ilanı ile ortadan kaldırıldı. 91 yıldır bizi temsil eden bir armamız yok. Bu durum yeni cumhuriyetin, Osmanlı'yla kültürel kopuşunun en önemli örneği. Bu büyük bir eksikliktir" dedi.

İlk kez Erdoğan döneminde kullanılacak
Uslu "tasarlanacak armanın, tarihimizin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde kullanılmaya başlanmasının çok anlamlı olacağını" söyledi. Uslu "Bu arma tabiidir ki Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan döneminde kullanılacak" diye konuştu.

12 kişilik komisyon belirleyecek
Teklifte, Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyecek armanın Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcilerinin oluşturacağı 12 kişilik bir komisyon tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Bu komisyon armayı belirlerken uzmanlardan görüş alacak. Ancak armayla ilgili bir yarışma açılmayacak.

Pasaportlar ve levhalar değişecek
Armanın yasayla belirlenmesiyle, tüm büyükelçilik ve devlet kurumlarına ait levha gibi materyalde bu arma kullanılacak. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'ne ait tüm pasaportların üzerinde bu arma kullanılacak.