AKP grubunda dershane gerilimi sürüyor

Dershaneler konusundaki açıklamaları nedeniyle kesin ihraç talebiyle disipline sevkedilen İdris Bal, "Demokrasilerde iradenizin, fikir hürriyetinizin elinizden alınması asla söz konusu olamaz" dedi. AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş da dershaneleri savundu.

AKP Kütahya Milletvekili İdris Bal, dün akşam CnnTürk'te katıldığı bir programda, ‘parti iç disiplinine riayet etmediği’ için disipline sevk edildiğini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a “Belli bir partiye girdiğiniz zaman belli prensiplere riayet edeceksiniz ama demokrasilerde ağzınızın kapanması, iradenizin, fikir hürriyetiniz elinizden alınması asla ve asla söz konusu olmaz” diye karşılık verdi.

'Hangi beyanatım küçük düşürücü?'
İdris Bal, Partisinin yönetimince ‘kesin ihraç’ istemiyle disipline sevkine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Ben demokrasinin ne olduğun biliyorum İngiltere’de masterımı, doktoramı yaptım Harvard Üniversitesi’nde çalışmalar yaptım. Benim anladığım demokraside, hazım kapasitesi vardır parti içerisinde her şey tartışılır, tabi ki bunlar yapılırken belirli ilkelere tabi ki uymak gerekir hem ahlaki hem demokrasi hem de partinin ilkelerine. Ben bu güne kadar yazdığım, söylediğim her şeyin bu ilkelere uyduğuma inanıyorum. Şunu da merak ediyorum, hangi beyanatım, yazım, mülakatım küçük düşürücü olmuş onu merak ediyorum."

Cemaatçi vekiller ortaya çıkmaya başladı
Dershaneleri kapatacak bir kanun tasarısının Meclis’e gelmesi halinde ‘hayır’ oyu vereceğini açıklayan AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de Zaman'a açıklamalarda bulundu. Akgün, “‘Dershane açamazsın kardeşim, ben bunu kapatıyorum’ gibi bir yaklaşım hem bizim misyonumuza uygun değil, hem de Anayasa’ya aykırı. Kaldı ki böyle bir düzenleme Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden döner. Böyle bir kanunun doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak yarın herkesi ve bütün dershane kesimlerini tatmin edecek bir şey gelir, o ayrı bir şey. Ama şu haliyle, ‘kapatıyorum’ diyerek herhangi bir önlem alınmadan, geçiş sürecinde iyileştirici tedbirler olmadan böyle bir kanun gelirse hayır oyu vereceğim" dedi.

AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, dershanelerin "büyük fonksiyonlar icra ettiğini" iddia ederek, Turgutlu İmam Hatip Lisesi’nden tıp fakültesini kazanmasını dershanelere borçlu olduğunu söyledi. Yurttaş, “İyi amaçla kurulmuş bu kurumlara karşı bir tarafgirliğimiz söz konusu değildir. Kanunlar çerçevesinde kurulmuş olan dershaneler büyük fonksiyonlar icra etmişlerdir. Öğretimin yanında eğitim, ilmin yanında irfan, talimin yanında terbiye verilmesi konusunda çalışmaları olmuştur” dedi.