Ahmet Türk: 'Kürt sorununu çözerse Türkiye bölgede çok güçlü bir devlet olur'

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, "Eğer Türkiye Kürt sorununu çözerse inanıyorum ki Orta Doğu'da çok güçlü bir devlet, çok saygın bir devlet ve Orta Doğu içinde çok önemli bir model olur" dedi.

AA'nın haberine göre, BDP Osmaniye 2. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk , barışçıl sürecin kalıcı bir hale gelmesi için Türkiye'de barışa ve demokrasiye inanan, halkların eşitliği ve kardeşliğini esas alan insanların, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin barış sesini yükseltmeleri gerektiğini söyledi.

“Bugün Kürt meselesi artık Türkiye'nin meselesi olmaktan çıkmıştır, Kürt meselesi Orta Doğu'nun meselesidir” diyen Türk, şöyle konuştu:

“Çünkü Orta Doğu'ya baktığımızda bugün 40 milyon Kürt, 4 ayrı parçada yaşamaktadır. Bu nedenle Kürt meselesini görmemezlikten geldiğiniz zaman Orta Doğu'ya da barış getiremezsiniz. Bugün 4 parçada yaşayan Kürtler de adalet, eşitlik ve özgürlük arayışı içindedir. Bu nedenle Kürt meselesini çok kapsamlı, çok geniş bir sorun olarak önümüze koymalıyız, tartışmalıyız. Şimdi 40 milyon Kürt Orta Doğu'da özgür olmadığı zaman Orta Doğu'ya nasıl istikrar gelir, gelmesi mümkün değil. Eğer Türkiye Kürt sorununu çözerse inanıyorum ki Orta Doğu'da çok güçlü bir devlet, çok saygın bir devlet ve Orta Doğu içinde çok önemli bir model olur. Ama o milliyetçi reflekslerle hareket ederse Orta Doğu'daki gücünü de kaybeder ve Orta Doğu'da bir kaosun büyümesinin de nedeni olur.”

ANF'nin haberine göre ise, Geçmişte Kürt halkını kandıran ve oyalayan politikalar nedeniyle hükümete ve devlete uyarıda bulunan Türk, gelinen aşamada niyetin barışçıl süreç olması halinde Kürtlerin hazır olacağına dikkat çekti. Niyetin tasfiye olması halinde Kürt halkının bunu asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Türk, "Kürtler bugün hak ve hukuku çok iyi biliyor. Kürtler Ortadoğu'da en iyi politikayı bilen bir halktır. Bu nedenle oyalama politikalarına gerek yok. Bunun kimseye faydası yok. Adalet, eşitlik ve kardeşliği istiyorsanız Kürtler buna hazırdır. Önemli olan demokratik ünitede halkların bir birini kucaklamasıdır. Halklar özgürleştikçe bu coğrafyayı emperyalizmden kurtarırız. Yoksa bizim sınırlarla bir sorunumuz yok. Sınırlar bizi heyecanlandırmıyor, bizi heyecanlandıran halkların eşitliği ve kardeşliğidir. Artık bu ülkede kanın durması gerekiyor. Acılar bir daha yaşanmaması gerekiyor. Ancak bu fırsatı bir defa daha heba edersek kaçırırsak halklarımız çok büyük acılar yaşar" diye konuştu.