Açın Tekke ve Zaviyeleri

<strong>YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, "Kuran kurslarını tarikatlar verebilir" dedi. </strong>

YÖK’te basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Özgenç, "Kuran kurslarının Devletin denetimi ve gözetimi altında ama devlet eliyle yapılmaması lazım" dedi. "Devlet dışında özel hukuk kişileri eliyle din öğretiminin verilmesinin yolunun açılması gerektiğini" söyleyen Özgenç, bir gazetecinin "eğitimi tarikatlar mı, cemaatler mi verecek?” sorusu üzerine Özgenç, “Tarikatlar ve cemaatler özel hukuk kişileri değil dernek kurarlarsa olur” yanıtını verdi.

İzzet Özgenç kimdir?
2007 yılında, AKP ve YÖK arasında yaşanan gerilimli tartışmaların ardından, görev süresi sona eren Prof.Dr. Türkan Saylan'ın yerine Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olmuştu. Aynı zamanda, yeni TCK'nın Meclis'teki görüşmeleri sırasında tartışmaların odak noktası haline gelmiş isimlerden biri olan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı kararla YÖK üyeliğine atanmıştı.

Sezer'in bu kişinin YÖK üyeliğine itiraz etmemesi ise dikkat çekerken YÖK üyeliğine kimlerin atanacağı başlığında tarafların çatışma yaşamak istemediği görülmüştü.

Prof. Dr. Özgenç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Tayyip Erdoğan'ın "Hukuk Başmüşavirliği"ni yapmıştı. Özgenç daha sonra "Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar" raporuyla başlayan tartışma sonucunda da Prof. İbrahim Kabaoğlu'nun istifa etmesiyle boşalan Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı görevine getirilmişti. O dönemde Özgenç hakkında, belediye iştiraklerindeki yönetim kurulu üyelikleri nedeniyle soruşturma açıldığı haberleri basına yansımıştı.

YÖK Başkanvekili'nde yok yok
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Özgenç, Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını yapmış. Başbakan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı döneminde hukuk danışmanlığını da yapan Özgenç, yeni TCK'nın Meclis'teki görüşmeleri sırasında patlak veren "Zinanın yeniden suç olması" ve "Devrim yasalarına verilecek cezaların ertelemesi" gibi en önemli krizlerin arkasındaki isim olarak tartışmaların merkezinde yer aldı. Yeni TCK'nın oluşturulmasındaki kilit isimlerden olan Özgenç, CHP'lilerin "siyasi komiser" eleştirileriyle karşılaşmıştı.

Özgenç'in icraatları bunlarla bitmiyor. Türban tartışmalarında da "Eğitim hakkının engellenmesi" ve "Kamu hizmetlerinden yararlanmanın engellenmesi" hükümlerinde, ince değişiklikler yapılmasını sağlayan Özgenç, türbanlıları okullara ve kamu kuruluşlarına almayanlara hapis cezası verilmesi maddesinin TCK'na alınması için uğraş vermişti. Bu girişimi CHP tarafından engellendi. Şemdinli iddianamesinde de adı geçen Özgenç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın suçlandığı iddianamede Ankara'daki "parmak" olarak anıldı.