Sayfa yolu
'Açılım' adımları tekrarlandı
Yayın Tarihi: 15.01.2010 , 14:55 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Kürt açılımı" hakkında, yapılan 'çalışmalar' ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi. Açılımda kararlı olduklarını vurgulayan Atalay, ''İçerde ve dışarda şu anda bütün kurumlarımızla birlikte çok kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz ve olumlu sonuçlar aldıkça kamuoyuyla paylaşacağız. Ama şunu bir kez daha ifade etmek isterim ki terörün sona erdirilmesi için gereken ne varsa onu yapıyoruz. Bütün en ileri adımları atıyoruz ve bu ince ince dokunarak devam ediyor. Bunun pek çok boyutları var ve bütün boyutlarıyla bu yürütülüyor" dedi.
Son PKK bildirisini olumlu bulduğunu ifade eden Atalay, "Türkiye'ye dönük terör zaman zaman komşu ülkelerden bazı Avrupa ülkelerinden destek görmüştür, yani dışardan destek görmüştür. Gerçekten çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu uluslararası boyutu da dahil biz şunda kararlıyız, son PKK bildirisinde de bu ifade edilmiştir, Türkiye bu terörü artık taşımayacak. Bunun için çalışıyoruz" dedi.
"Demokratik standartlar yükseliyor"
AKP'nin önceki hükümetlerden farklı olduğunu savunan Atalay "Biz de, geçmiş iktidarların yaptığı gibi ülkemizin kanaya yaralarına hiç dokunmayabilirdik. Bunları temelden çözmek için çaba sarf etmeyebilirdik ama biz, başta da söylediğim gibi, farklı bir iktidarız sorunları iyi analiz eden, teşhis eden ve bir bir çözen hükümetiz. Yıllarca devam eden kanın akmasına da seyirci kalmadık, kalmayacağız ve aynı zamanda demokratik standartlarımızı yükselteceğiz. Burada hedefimiz sonsunca kardeşlik. Biz, milletimizin birliği ve dirliği için başlatılan kardeşlik projesini kararlı bir şekilde devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Adım" atılmış
Kısa vadeli olarak nitelenen ve daha çok idari tedbirler ve yönetmeliklerle gerçekleşen tedbirlerin büyük kısmının hayata geçirildiğini söyleyen Atalay, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlerin yakınlarıyla farklı dil ve lehçelerde görüşmesine imkan sağlayan, yerel dil ve lehçelerde, farklı dil ve lehçelerde TRT'nin yayına başladığını, özel televizyon ve radyoların da farklı dil ve lehçelerde 24 saat yayın yapabilir şeklide yönetmeliğin değiştirildiğini bildirdi.
Günlük yaşamın normalleşesini sağlayan adımların birbiri ardına atılmakta olduğunu savunan Atalay, yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının asgari seviyeye indirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgelerin valiliklere ve yetkili makamlara gönderildiğini belirtti.
Yeni düzenlemeler yolda
Atalay, 'orta vadeli' olarak ifade edilen çalışmalarda, 18 yaş altındaki tüm çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasına yönelik kanun tasarısının Meclis'e gönderildiğini, gündeme alınmayı beklediğini ve insanla haklarıyla ilgili yeni mekanizmaların kurulacağını duyurdu.
Atalay, Bağımsız Kolluk Gözetim Komisyonu hakkındaki kanun taslağı üzerindeki çalışmanın İçişleri Bakanlığı'nca tamamlandığını ve görüşlerin alınması için ilgili kurumlara gönderildiğini ifade etti.
Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu'na ilişkin kanun çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu ve önümüzdeki hafta sivil toplum kuruluşlarının görüşüne sunulacağını belirten Atalay, ''Bütün bu kanun tasarılarının hazırlanası sürecinde biz katılımcı yöntemi mümkün olduğunca uygulamaya çalıştık. Akademisyenlerle, hukukçularla, insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle toplantılar yaptık. Onların önerilerin aldık, sivil katılımı da mümkün olduğunca daha ileri seviyede yürütüyoruz. İnsan haklarıyla ilgili çalışlarda sivil toplum kuruluşlarının görüşleri önemlidir'' dedi.
(soL - Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.