4+4+4 düzenlemesi sonrası kaç çocuk, işçi oldu?

Adana'da 13 yaşındaki Ahmet Yıldız'ın iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından CHP'li Sezgin Tanrıkulu, konuya ilişkin bir soru önergesi hazırladı.

Henüz 13 yaşında iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden Ahmet Yıldız'ın ardından CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

“İktidarın sürekli sermaye yanlısı politikaları ve ölümlere ‘Ne güzelde ölüyorlar’ nitelendirmeleri Türkiye’de AKP iktidarıyla hayatın yok pahasına olduğunu kanıtlamaktadır. 4+4+4 düzenlemesi ile birlikte yüz binlerce çocuk okullarından uzaklaşmış, çoğunluğu aileleriyle birlikte hayatta tutunmak için ucuz iş gücü olma adayı olmuştur” diyen Tanrıkulu, Çelik'e şu soruları yöneltti:

“-Türkiye’de 18 yaş altında çalışan kaç kişi bulunmaktadır? Çalışma alanlarına göre dağılımları nelerdir?

-4+4+4 düzenlemesi ile birlikte okullarından uzaklaşan ve çalışmaya başlayan kaç çocuk bulunmaktadır? 4+4+4 düzenlemesi sonucunda çocuklarımızın ucuz iş gücü olmasını engelleyecek bir girişim olacak mıdır? Yoksa sermaye uğruna makine çarklarına çocuk kanını bulaşmasına emekçi ölümlerinde olduğu gibi seyirci olunmaya devam edilecek midir?

-Ülkemizde kayıt dışı çalışma oranlarının 2002 – 2013 yılları arası dağılımı nedir?

-Kayıt dışı çalışan 18 yaş altında çalışan kaç kişi bulunmaktadır?

-2002–2013 yılları arasında 18 yaşında olup çalışarak can veren kaç kişi bulunmaktadır? Yıllara göre dağılımı nedir?

-İktidarın 3 çocuk söylemlerinin gerekçeleri çalışan nüfusu arttırmaya yöneliktir. Can kaybının artık dakikalara tekabül ettiği bir ülkede iktidarınızın “Ne güzelde ölüyorlar” nitelendirmesi hala geçerliliğini korumakta mıdır?

-İş güvenliği ve sağlığı konusunda, her emekçi ölümünde yetersiz kalındığı tarafınızdan itiraf edilmektedir. Buna rağmen mensubu olduğunuz Parti tarafından bu konuda verilen önergeler sürekli reddedilmektedir. Bu doğrultuda sözleriniz sadece protokol gereğini mi yansıtmaktadır?

-Geçim sıkıntısının nefes aldırmadığı ülkemizde, 100 TL karşılığında masum hayaller pres makinesinde sonlanmaktadır. Bu sonuçlar Başbakan Erdoğan ve iktidarınızın 3 çocuk dayatma politikasının sonucuna dair bir ipucu vermektedir midir? İktidarınız için öncelik güvenli ve aydınlık bir gelecek mi yoksa sermaye dişlisinin doymadığı kana yenilerine eklemek midir?

-İş kazaları ve emekçi ölümlerini engelleyecek ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Hayata geçirilen bir uygulama var mıdır? Varsa nelerdir?

-Yaşanan ölümler sonucunda denetleme vb. ihmali olan kaç kamu görevlisi 2002 – 2013 yılları arasından soruşturma geçirmiş veya görevlerinden alınmıştır?”