30 madencinin ölümünden sorumlu müdür TTK Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı!

Zonguldak'ta iki yıl önce 30 işçinin öldüğü grizu patlaması sırasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürü olan ve hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan İsmail Güner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından TTK Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.

17 Mayıs 2010’da Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'ndeki Türkiye Taş Kömür Kurumu'na ait Karadon Müessese Müdürlüğü'nün kömür ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 maden işçisi göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. İki işçinin cesedine olaydan ancak 8 ay sonra ulaşılabilmişti.

30 madencinin ölümünde ihmali olduğu bilirkişi raporlarıyla kanıtlanan TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından TTK Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı. İşçilerin avukatı yaptığı açıklamada “Failler cezalandırılması gerekirken ödüllendiriliyor” dedi.

15 yıl hapsi istenmişti, terfi aldı
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, patlamanın gerçekleştiği sırada TTK Karadon Müessese Müdürü olan ve hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan İsmail Güner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından TTK Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.

Hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin avukatı Ünal Demirtaş, “Failler cezalandırılması gerekirken ödüllendiriliyor” dedi. Ünal Demirtaş, çelişkili bilirkişi raporları nedeniyle davanın aksadığını belirterek, bu atamanın ölen madencilerin acılı aileleriyle adeta alay etmek anlamına geldiğini söyledi.

Bakan "güzel öldüler" demişti
Patlamaya zemin hazırlayan ve kurtarma çalışması sırasında işçilere uzun süre ulaşılamamasına neden olan ihmaller uzun süre tartışılmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kazanın ardından yaptığı skandal açıklamada “İlk 19 madencimizin bedeninde herhangi bir yanık yoktu, güzel öldüler" demiş ve kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Faciayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma sonunda, dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de bulunduğu 28 kişi hakkında 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Son olarak yaşanan patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda ise ne TTK ne de taşeron firma kusurlu bulunmuş kusurun gerçekleşen patlamada yaşamını yitiren 2 mühendis ile ocakta görevli çavuş ve nezaretçilerde olduğu ileri sürülmüştü.