12 Eylülcü paşa: Bugün olsa yine yaparım

12 Eylül darbesinde görev alan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, savcıya verdiği ifadede "kanlı olayların önüne geçtiklerini" savunarak “Bugün olsa yine yaparım” dedi.

12 Eylül döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ifadesinde ilginç detaylar ortaya çıktı.

Hasta yatağında konuşan Şahinkaya, “Bugün olsa yine yaparım. Biz darbe yapmadık, kanlı olayların önüne geçtik” dedi.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen’in GATA’da aldığı ifadenin notları Hürriyet gazetesinde yer aldı.

Şahinkaya'nın yanıtlarından bazı kısımlar şöyle:

"Biz darbe yapmadık"
- Öyle bir durum içerisinde idik ki, memleket bölünmüş ve ayrılmış paramparça olmuş, kardeş kardeşi öldürüyor, sağ sol hareketleri had safhasına gelmiş ve biz de halk karşısında mevcudiyetimizi muhafaza edecek veyahutta dönemimizin başında görevini yapamamış bir insan olarak kendimizi gördük. Bütün komuta kademesi, yüksek komuta kademesi, tugaylara kadar hep beraber buna bir çare bulunması için Genelkurmay Başkanlığı altında ve emir komuta zinciri altında buna bir çözüm bulmak istedik. Biz darbe yapmadık. Zira darbe yapan insan 2-3 yıl sonra hükümeti bırakmaz. Biz kanlı olayların önüne geçtik.

- (12 Eylül askeri darbesi ABD’nin bilgisi ve desteğiyle mi yapılmıştır sorusu üzerine) Türk Hava Kuvvetleri Komutanı olarak yabancı bir ülkeden emir ve talimat almam. Onların talimatlarıyla hareket etmem. Kesinlikle bu iddiayı kabul etmiyorum.

"Yine olsa yine yaparım"
- O dönemin şartlarında gerek fert olarak gerek Kuvvet Komutanı olarak kendimi bu olaylardan soyutlayamazdım. Aksi takdirde kendinizi vatan haini görüp, utançtan yaşayamazdınız. Aynı şartlarda şimdi olsa elimde de imkân olsa böyle bir olaya katılırdım. Çünkü milletin aciziyetini sürekli görüyordum. Bir annenin yanıma gelip ayaklarınızı öpeyim diyerek bize gösterdiği minneti hiç unutmuyorum.