Canan Karatay yine şikayet edildi

İnsan sağlığını tehdit eden tavsiyeleri nedeniyle daha önce defalarca tartışma konusu olan Canan Karatay, bu kez Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliğine şikayet edildi.

Ezgi Altınışık - bilimsoL

Daha önce defalarca verdiği tavsiyeler nedeniyle tartışma konusu olan Canan Karatay, 2016 yılında yayınladığı kitabı nedeniyle bir kez daha tartışma konusu oldu. Kitabında, D vitamininin toksik etkisinin bugüne kadar tespit edilemediğini savunan Karatay, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliğine şikayet edildi. Derneğin açıklaması şöyle:

“D vitamini kalsiyum ve fosfor dengesini sağlanması konusunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli bir maddedir. Yetersizliğinde kalsiyum eksikliği ve bununla ilişkili olarak raşitizm adı verilen bir tablo meydana gelmektedir. Buna yönelik olarak, derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklere ücretsiz D vitamini uygulaması hayata geçirilmiştir.

Diğer yandan D vitaminin gereğinden fazla kullanılması da kalsiyum fazlalığına yol açar. D vitamini zehirlenmesi olarak bilinen bu durum hayatı tehdit eden bir tablo oluşturabilir. Hem ülkemizden hem de dünyadan bu nedenle tedavi alması gereken yüzlerce çocuk bildirilmiştir. Yine derneğimizin girişimleri sonucunda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından D vitamini ampüllerinin "reçetesiz" satışı yakın dönemde yasaklanmıştır.

Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bu verilere rağmen, Hayykitap'tan çıkan "Prof. Dr. Canan Karatay'la Şifa Bulanlar" başlıklı kitabının 61. sayfasında "Bugüne kadar D vitaminin toksik etkisi görülmemiştir" şeklinde bir ifadede bulunmaktadır.

Gerçeklerden uzak ve sorumsuzca kaleme alınan bu ifade hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği nezdinde resmi başvuru işlemleri başlatılmıştır. Halkımızın bu tür dayanaksız açıklamalara itibar etmemeleri önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur

Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği”

PEKİ D VİTAMİNİ FAZLASI NEYE YOL AÇIYOR?

D vitamini zehirlenmesi de denen bu durum, D vitamini bağlayan proteinin artmasına neden olarak bağırsaklarda kalsiyum geri emilimini hızlandırıyor. Kalsiyumun kandaki miktarını yükselten bu mekanizma hiperkalsemi adı verilen hastalığın görülmesine yol açıyor. Hiperkalsemi insan hayatını tehdit eden önemli bir hastalık. Kalsiyum miktarının çok yükselmesi durumu, sindirim sisteminde kanamalar, kan basıncında yükselme ve hatta kalp krizine kadar götüren olumsuz bir tabloyla karşılaşılmasına sebep olabilir.

BU İLK DEĞİL!

Karatay’ın bilim dışı söylemleri ilk değil. Daha önce de elinde bilimsel bir kanıt bulunmadan gebelik döneminde yapılan şeker yüklemesi testinin anne ve bebek sağlığına zararlı olduğunu öne sürmüş, bu nedenle 15 gün süreyle meslekten men edilmişti.

BUNU NEDEN YAPIYOR?

Karatay’ın sürekli insan sağlığı açısından riskli olabilecek açıklamaları kamuoyu önünde yapmasının nedeni, birçok kişi tarafından popüler olma çabası olarak yorumlanıyor. Daha önce Hürriyet Gazetesi yazarı Melike Karakartal tarafından gündeme getirilen konu, popüler olmanın getirilerini gözler önüne seriyor: Karakartal’ın iddiasına göre Canan Karatay’ın muayene ücreti 800 TL! Bir işçinin asgari ücretinin yarısından fazlasını tek bir hastadan, bir seansta kazanıyor olması, Karatay’ın popülerleşme çabasının meyvesi. İnsan sağlığını hiçe sayan uygulamaları hakkında Tabipler Birliğinin vereceği karar ise merak konusu.