ÜKD'den evrim karşıtı sempozyuma karşı bilimi savunma çağrısı

Üniversite Konseyleri Derneği, Marmara Üniversitesi’nde yapılacak olan evrim karşıtı sempozyumun bilime bir saldırı olduğunu ifade ederek bilimden yana olan herkese çağrıda bulundu. Akademisyenlerin, öğrencilerin sempozyuma karşı 700’den fazla imzası da kamuoyuna sunuldu.

Marmara Üniversitesi’nde 16-17 Mayıs 2012 tarihlerinde Marmara Genç Vizyon Kulübü tarafından, “Bilim, türler arası evrimi neden kabul etmiyor?” başlığıyla düzenlenecek sempozyuma bilim insanları tepki gösterdi.

Bilim insanlarından imza kampanyası
Üniversitelerin nitelikli düşüncenin üretildiği, topluma doğru bilginin aktarıldığı kurumlar olması gerektiğini vurgulayan Üniversite Konseyleri Derneği, “Evrim karşıtı sempozyum bir bilimsel etkinlik olarak değil, bir inanç meselesi olan yaratılış görüşünün propagandasıdır” diyerek üniversitede yapılacak sempozyuma itirazını bir grup bilim insanıyla imzaya açtı.

Yaklaşık 700’den fazla akademisyen, öğretmen ve öğrencinin imza metnini desteklemesiyle bilim insanları Marmara Üniversitesi ile görüşme talebinde bulundu. Ancak üniversite yönetimi, görüşme talebini ötelemesine rağmen bilim insanlarının evrim paneli yapma talebini de üniversitenin herhangi bir salonunun uygun olmadığını ifade ederek reddetti.

"Bilim etiği ihlali yapıyorlar"
ÜKD üyeleri de yaşananlara ilişkin tavrını kamuoyuna duyurdu. ÜKD binasında düzenlenen basın toplantısında ÜKD adına YTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nezhun Gören açıklama yaptı. Gören, “Üniversiteler bilimsel bilginin üretildiği kurumlardır. Bilimsel bilgi inançla değil, bilimsel süreçlerle üretilir. Üniversite yönetimi ve düzenleyiciler sempozyumu bu içerikte yapmakta ısrar ederek bilim etiği ihlali yaptıklarının farkına varmalıdır” dedi.

"Yaratılışçı söylemlerin bilimsel desteği olamaz"
Bahsi geçen sempozyumun üniversite çatısı altında yapılmak istenmesinin, evrim karşıtlığının üniversiteden ve bilim dünyasından destek görüyormuş algısını yaratmak için olduğunu belirten Gören, “Yaratılışçı söylemlerin bilimsel desteği olmamıştır, olamayacaktır. İnsanlık bugüne kadar ürettiği bilgi birikimiyle evrim karşıtlığı fikrini aşmıştır, bu göz ardı edilerek bilimsel ve toplumsal ilerleme sağlanamaz” diye konuştu.

Sempozyumun yapıldığı gün üniversitede olacaklar
Gören, bu ülkenin aydınlanmacı bilim insanları olarak sempozyumun bilim dışılığını anlatmak ve aldatmaca olduğunu göstermek için etkinliğin başladığı 16 Mayıs günü saat 09.00’da Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Salonu’nda olacaklarını belirterek bilimden yana herkese sözünü söylemeye çağrı yaptı.

İmza kampanyası devam ediyor
Bilim insanlarının çağrısıyla akademisyenlerin, öğrencilerin evrim karşıtı sempozyuma itiraz ettiği imza kampanyası bugün itibariyle bir hafta daha sürecek.

İmza metninde, “Üniversitenin ‘bilim yuvası’ misyonunun piyasacılık ve gericilikle yeniden şekillendirilmesi süreci, evrimi üniversiteden kovulmanın eşiğine getirmiştir. Bilim insanları bu dönüşüme boyun mu eğecek yoksa bilimsel düşüncenin toplumda yayılması için harekete mi geçecek?” deniliyor.

(soL - İstanbul)