Üç devasa uzay gemisi Dünya’ya yaklaşmakta mı?

2012 yılında gerçekleşeceği öne sürülen tüm felaketler ve dramatik değişimler konusundaki haberler internette dolaşırken, bilim insanları iddiaları yanıtlıyor. Konuyla ilgili son iddia ise Türkiye basınında da genişçe yer aldı. İddiaya göre 2012 yılının Aralık ayında Dünya'ya varması beklenen üç devasa uzay gemisi tespit edilmişti. Peki bu iddiada gerçeklik payı var mı?

Cevabı hemen verelim..

HAYIR. Geçtiğimiz günlerde haber portallarında boy gösteren bu balon habere göre, (http://www.milliyet.com.tr/inanilmaz-iddia-/dunya/sondakika/28.12.2010/1...) Rus Pravda gazetesi SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Arama) projesi ekibinin, yapılan gözlemlere dayanarak yayınladığı raporda gezegenimize yaklaşmakta olan üç devasa uzay gemisi olduğunu iddia ediyordu. Hatta SETI’de yeralan araştırmacılardan astrofizikçi Craig Kasnov, şekilde görülen objelerin dünya dışı uzay gemiler olduğundan emin. Dahası bu uzay gemilerinin Dünya’ya ulaşacağı tarih de 2012 Aralık ayı, yani Maya takviminin sona erdiği düşünülen tarihin ta kendisi. Üstelik de tüm bunların örtüşmesi iddiaları güçlendiriyormuş!

Öncelikle, David Gedye ile beraber SETI@Home projesini, yani ev bilgisayarlarının hesaplama güçlerinin de kullanılarak SETI projesine katkıda bulunulması fikrini ortaya atan Craig Kasnoff kendisinin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığını belirtti. Uydurma olduğu belli olan Craig Kasnov isminde bir astrofizikçi ise SETI bünyesinde bulunmuyor.

Gösterilen uzay fotoğraflarında uzay gemisi olduğu iddia edilen nesnelerin, orjinal görüntülere bakıldığında aslında bir defo olduğu anlaşılıyor. Tecrübeli astronomlara göre, haber görselinde yer almayan ancak uzay gemisi olduğu iddia edilen nesne aslında görüntüler alınırken kullanılan materyalin üzerindeki bir kir.

Haberin doğru olmadığını ortaya çıkaran diğer bir iddia ise uzay gemilerinin onlarca kilometre genişliğinde oldukları iddiası. Her şeyden önce, sadece bu resme bakarak bir nesnenin boyutunu hesaplamak, nesnenin uzaklığını bilmeden imkansız. Bu nesne binlerce ışık yılı uzaktaki bir galaksi de olabileceği gibi, milyonlarca kilometre uzaklıktaki bir gezegen de olabilir. Ya da bu olayda olduğu gibi hemen görüntüyü alan materyalin üzerindeki bir kir de olabilir. Ancak bu nesnenin haberde iddia edildiği gibi 50 kilometre civarı genişlikte olduğu kabul edilirse, bu görüntünü oluşması için sadece 100.000 km uzakta olması gerekiyor, ki bu da Dünya’nın Ay’a olan uzaklığın sadece dörtte biri! Eğer bu iddialar doğru olsaydı, bu görüntüler 1990’larda çekildiğine göre, on yıllardır bu mesafeyi katedemeyen “uzaylıların” Ay’ın kendisine üç günde giden biz insanlara kıyasla oldukça yavaş olduklarını da düşünmemiz gerekecekti.

2012 Dünya’nın sonu mu?
HAYIR. Balon haberin yayıcılarının iddiaları güçlendirdiğini düşündükleri başka bir iddia daha var: 2012 Aralık ayını Dünya’nın sonu olarak ilan ettiği öne sürülen Maya takviminin son gününün uzay gemilerinin Dünya’ya ulaşacakları gün olması. Yani şıracının şahidi bozacı. Dünya’nın, sözde sonunu getirecek olan gezegenin varlığına dair hiçbir astronomik gözlem ya da kütle çekimsel etkileşim belirtileri bulunmuyor. Bu kadar yakın bir zaman sonra Dünya’yı yokedecek bir oluşumun değil dev teleskoplar kullanan astronomlar, amatör gözlemciler, hatta Google Earth kullanıcıları tarafından dahi gözlemlenmiş olması gerekirdi. 2012 yılı boyunca insanlığı tehdit edecek sadece bir gezegen değil, ne bir gök taşı, ne bir kuyruklu yıldız ne de öldürücü bir güneş rüzgarı beklenmiyor, üstelik 2012 yılının güneş aktivitesinin periyodik olarak en yüksek olacağı döneme denk gelmesine rağmen.

Son olarak, 2012 Aralık ayı Maya takviminin sonu dahi değil. Maya’lar bizim takvimimize kıyasla çok uzun süreli bir sayma periyodu kullanıyorlardı. Nasıl bizim takvimlerimiz 31 Aralık’tan sonra 1 Ocak ile devam ediyorsa, Maya’ların uzun sayma periyodu da 2012 Aralık ayı sonrasında başa dönüyor ve yeni bir uzun periyod başlıyor

(soL-Bilim)