TÜBİTAK Darwin'i kovdu!

TÜBİTAK’ta AKP operasyonu sürüyor. Bilim ve Teknik dergisinin Darwin’li kapağının son anda değiştirilmesi ve yayın yönetmeninin bu nedenle görevden alınması, kurumdaki baskıyı bir kez daha gündeme taşıdı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümetinin kadrolaşma faaliyetlerini sürdürdüğü TÜBİTAK'ın çıkardığı Bilim ve Teknik dergisinde büyük bir skandal yaşandı. Derginin Mart sayısının, Darwin'in 200. doğum yılı nedeniyle hazırlanan kapağı ve içeriği, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci'nin son dakika müdahalesiyle değiştirildi.

42 yıldır çıkan Bilim ve Teknik dergisinin son sayısında yaşananlar, TÜBİTAK'taki dönüşümü bir kez daha gündeme getirdi. Kanal D televizyonunun haberine göre, 2009, Darwin'in 200. doğum yılı olması nedeniyle UNESCO tarafından Darwin yılı olarak ilan edilirken, TÜBİTAK'ın yayınladığı ve Türkiye'nin en prestijli bilim dergilerinden biri olan Bilim ve Teknik'te hazırlanan Darwin'li kapak ve 15 sayfalık Darwin dosyası, son anda yukarıdan gelen müdaheleyle dergiden çıkarıldı. Derginin Mart sayısı bu nedenle bir hafta geç çıkarken, kapak konusu da "küresel iklim değişikliği" olarak değiştirildi.

Habere göre, derginin Mart 2009 sayısı için hazırlanan taslakta Darwin kapağı ve dosyası TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından görülünce, değiştirilmek istendi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci de "Bu dergi yayınlanamaz" derken, derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman görevden alındı.

TÜBİTAK operasyonunun geldiği nokta
AKP iktidar olduğundan bu yana TÜBİTAK üzerinde etki alanını genişletmek için girişimlerini aralıksız sürdürdü. TÜBİTAK, halen, araştırma ve teknoloji geliştirme gibi, bilimsel faaliyetleri yönlendiren en önemli kurum. Aynı zamanda bu tür faaliyetler için en büyük finansmanı sağlıyor. AKP iktidarının TÜBİTAK'a müdahaleleri, iktidarının ilk yılında, görev süresi dolan o zamanki TÜBİTAK Başkanı Prof. Namık Kemal Pak'ın, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından yeniden başkanlığa seçilmesine rağmen, yerine şu andaki başkan Nükhet Yetiş'i önermesiyle başlamıştı. AKP o tarihten bugüne, kurum üzerindeki etkisini artırmayı hedefledi ve kadrolaşma yolunda önemli mevziler elde etti.

İlgili haber: ÜKD: Ömer Cebeci istifa etmeli