Telekom, Whatsapp mesajlarını takip ediyor

Türkiye’deki internet altyapısının tamamına yakınını kuran Türk Telekom, ABD’li bir şirketten satın aldığı donanım sayesinde, Whatsapp mesajları, Skype görüşmeleri ve birçok hizmeti analiz edip sansürleyebilecek.

Procera Networks adlı ABD şirketinden bir donanım satın alan Türk Telekom, bu sayede HTTPS trafiği, Whatsapp mesajları, Skype görüşmeleri, ziyaret edilen internet sayfaları ve VPN hizmeyleri de dahil pek çok işlemi analiz edecek, yavaşlatacak, gerekirse sansürleyecek. Sistem hayata geçerse bundan en çok da politik, haber ve e-ticaret siteleri etkilenecek yönlendirmeyle her türlü dinleme kaydedilebilecek.

Taraf’tan Tunca Öğreten’in haberine göre, Amerikalı firmanın Türkiye temsilcisi Sekom, konuyla ilgili açıklama yapmazken Bilişim Uzmanı Avukat Serhat Koç, şartnameye göre Türk Telekom’un, DNS adresinin farklı bir IP adresiyle değiştirilmesinin mümkün kılınacağı bir donanım arayışında olduğunu belirtti. Avukat Koç, "Biz buna ‘DNS Hijacking’ diyoruz. Twitter’ın erişime kapandığı günlerde hükümet bu yöntemi kullanmış, Google konuyla ilgili resmi açıklama yapmıştı. Bu tekniği kullanmak yasal değil. Devletin, halkını kandırması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

‘İşin içine istihbarat girdi’
Tüm İnternet Derneği Başkanı Füsun Nebil de bu cihazların kullanılmasıyla özgürlükleri tehdit eden bir durum oluştuğuna dikkat çekti. Nebil, “Hükümetin internetten ilk günden itibaren hoşlanmadığı ortadaydı. Engellemelerin yanı sıra şimdi de istihbarat girdi işin içine. İnternet kullanıcıları da tepki göstermiyor, yalnızca siteler kapatıldıkça bağırıyorlar. Bu da önemli bir sorun” diye konuştu.