Organik ürünler neredeyse farksız

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre organik gıdaların diğerlerinden daha sağlıklı olduğu konusunda her hangi bir kanıta rastlanmadığı bildirildi.

Organik gıdaların sağlık, besin değeri ve teknolojik bakımından diğer gıdalardan her hangi bir üstünlüğü olmadığı ortaya çıktı. İngiliz bilim insanları tarafından konu hakkında son 50 yılda yayınlanan 162 bilimsel yayın incelenerek hazırlanan bir rapora göre, bu tür gıdaların belirgin hiçbir üstünlüğü bulunmuyor.

İngiltere’deki Gıda Standartları Ajansı (Food Standards Agency – FSA) himayesinde yürütülen çalışmayı değerlendiren FSA Tüketici Temsilcisi Gill Fine, “Eskiden ideal alışveriş sepetlerinde yeri olan bu ürünler için durum şimdi tersine dönmeye başladı” dedi.

BBC’ye verdiği demeçte Fine sözlerine şöyle devam etti, “Organik yiyecekler ve diğerleri arasındaki fark, ki eğer varsa, çok az. Bunun yanı sıra organik gıda tüketmenin sağlık açısından bir faydası olduğuna dair herhangi bir kanıt da bulunmuyor. Araştırma insanlara organik gıda tüketmeyin demiyor, FSA organik gıdanın yanında veya karşısında değil, araştırmalarımız sadece bilimsel verilere dayanıyor. İnsanların bilinçli seçim yapmasını amaçlıyoruz. Hayvan hakları veya çevre duyarlılığı gibi kişisel kaygılarınız var ise durum farklı olabilir.”

İlgisiz farklılıklar
Londra Hijyen ve Tropik Tıp Enstitüsü’nden Dr. Alan Dangour ise iki ürün türünün besin değerlerinde incelenen 162 yayının 55 tanesinde küçük farklılıklar olduğunu ama bu farkların halk sağlığını ilgilendirecek bir anlamı olmadığını belirtti. Şu anda konu ile ilgili araştırmalarını sürdüren Dangour, “Elimizde hali hazırdaki bilgi, besin değerleri bakımından organik gıdanın, konvansiyonel yöntemlerle üretilenlere bir üstünlüğü bulunmadığını ortaya koyuyor” dedi.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi (AJCN)‘nde yayınlanan bir makalede ise iki farklı biçimde üretilen tahılların C vitamini, kalsiyum ve demir bakımından farklı olmadığı belirtildi. Et, süt ürünleri ve yumurta için de yapılan araştırmalarda da aynı sonuca varıldı. Makalede azot ve fosfor değerlerinde farklılıklar görüldüğünü ama bunun sebeplerinin daha çok kullanılan gübre ve hasat zamanı seçimi ile ilgili olabileceği vurgulandı. Aradaki farklılıkların ise son tahlilde tıbbi olarak bir anlamı olmadığı özel olarak belirtildi.

Soil Association’dan organik gıda savunucusu Peter Melchett ise sonuçları kızgınlıkla karşıladı. Arşatırmacıları bu iki gıda türünün arasında ki büyük farklılıkları görmezden gelmekle suçlayan Melchett, çalışmanın yeni başlamasına rağmen farklılıkların gözlemlendiğini, bunların önemli olup olmamasının ise yorum meselesi olduğunu ekledi. Melchett, “Farklılıklar küçük ama inkar edilebilir değil” dedi.

Melchett, “Organik ürünlerin daha sağlıklı olup olmadığı uzun süreli ve geniş ölçekli araştırmalar sonucu anlaşılabilir, insanlarda pestisit kullanımının sonuçlarını uzun süre gözlemleyen çalışmalar şu anda mevcut değil” dedi.

2007 verilerine göre dünya çapında ki organik gıda pazarının büyüklüğü 34 Milyar euroya ulaşmış durumda. Son ekonomik krize kadar söz konusu pazar her yıl çift haneli rakamlarla büyüme eğilimindeydi.

(soL - Dış Haberler)