Kütleçekim dalgalarının enerji yoğunluğu tahmin edildi

Uluslararası bir araştırma grubu, evrenin doğumundan hemen sonra açığa çıkan kütleçekim dalgalarının enerji yoğunluğunun üst sınırını belirlediğini bildirdi.

Halen evrende yayılmaya devam ettiği düşünülen kütleçekim dalgalarının, yaklaşık 13 milyar yıl önce evrenin oluşmasına sebep olan Büyük Patlama'dan kaldığı düşünülüyor. Albert Einstein 1916 yılında kütleçekim dalgalarının varlığını öngörmüştü ve var olduklarına dair ilk bulgular 1979 yılında yayınlanmıştı.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ve Massachussets Teknoloji Enstitüsü (MIT) işbirliğiyle gerçekleştirilen LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory)'dan ve İtalyan ve Fransız araştırmacıların işbirliğinde gerçekleşen Virgo'dan araştırmacılar, LIGO araçlarının 2 yıl boyunca topladığı verileri inceledi.

Bu araçlar, bir kütleçekim dalgası geçtiğinde interferometre kollarının ne kadar gerildiğini/sıkıştığını ölçmek için lazer ışınları kullanıyor ve bir atom çekirdeğinin çapının binde biri kadar değişimleri tespit edebiliyor.

Çalışmaya katılan araştırmacılardan olan Prof. Lee Finn, vardıkları sonuçların, evrenin ilk anlarında ortaya çıkan kütleçekim dalgalarının tespitinde önemli bir adım olduğunu belirtti.

Çalışma Nature dergisinde yayınlandı.
(soL-Haber Merkezi)