Kuş beyninden insan beynine yolculuk

Bilim insanları ötücü kuşların beyinlerini ilk kez genetik olarak değiştirmek suretiyle insan beyninin nörolojik büyümesini çalışabilecekleri bir araç elde ettiler.

Sinirbilimci Fernando Nottebohm tarafından Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan bir çalışma, insan beyninin büyümesi üzerine yeni bulgular ortaya koyuyor. Çalışma kapsamında Nottebohm ve ekibi 23 ispinoz kuşuna florasan proteini üreten gen yerleştirdi. Ancak tavuk ve bıldırcın da dahil diğer pek çok hayvandan farklı olarak, ötücü kuşlarda genetik modifikasyon yapılması oldukça güç.

Sesli öğrenme olarak bilinen yeteneğin, daha sonra primatlara dil yeteneğini kazandırarak insana geçişte önemli bir adım olacak şekilde dallanan bir nörolojik sistemin değişik bir versiyonuna dayandığı düşünülüyor. Nottebohm konuyla ilgili olarak, “Ötücü kuşlar sesli öğrenme ve nöron yenilenmesinin çalışıldığı klasik bir araç halini aldı. Bu da insan beyni için nörolojik büyüme ve tedavi konularını kuşlarda çalışma kavramını moleküler çağa taşıdı” diyor

Nottebohm, 1990’larda ötücü kuşların mevsimsel şarkıları öğrenirken yeni beyin hücreleri ürettiğini bularak adını duyurmuştu. Bu durum yaygın olarak bilinen, yetişkinlerin belirli bir nöron hücresi topluluğuna sahip olması durumuna aykırıydı. Ancak insanlar da dahil olmak üzere bunun hayvanlar aleminde geçerliliği olduğu tespit edildi.

Bu özellikleri, fareler insan vücudunu anlamada ne kadar önemliyse, ötücü kuşları da yine insan beynini anlamada o kadar önemli kılıyor. Bu çalışmayla beraber, fareler üzerinde yaygın bir şekilde yapılan genetik değişikliklerin ötücü kuşlar için de yapılabilmesi söz konusu olacak.

“Hücre düzeyinde altta yatan mekanizmalardan bahsedip de genleri kontrol etme şansına sahip değilseniz, hipotezlerinizin tümü kararsız oluyor” diyen Nottebohm, “Bu çalışma bizlere bugüne kadar yapılamayan sesli öğrenmeyi araştırma alanı sunuyor” diye ekliyor.

Çalışmayla beyindeki hücrelerin yenilenmesinin nasıl ve neden olduğuna dair önerilen hipotezler test edilme şansı bulacak.

(soL - Dış Haberler)