Kök hücre ile farede diş oluşturuldu

Kök hücresi kullanan Japon bilim insanları, insan organları geliştirme yönünde umut vaadeden bir çalışmaya imza atarak olgun farede işlevsel bir diş oluşturmayı başardılar.

Proceedings of National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar biyomühendislik teknikleriyle, bir fare embriyosundan diş oluşturmak için gerekli hücreleri ve bilgileri taşıyan bir “diş tohumu” geliştirdiler.

Tokyo Üniverstitesinden Takashi Tsuji ve ekibi 5 haftalık farenin üst azı dişlerini çektiler. Üç hafta sonra, bölgede hiç bir diş kalıntısı kalmadığından emin olmalarının ardından, diş tohumunu farenin çene kemiğine yerleştirdiler. Otuz yedi gün sonra, araştırmacılar hazırladıkları dişin dişetinden çıktığını ve kemirgenlerin bu yeni dişle kemirmeye başladığını gözlemlediler. Üstelik diş, normal bir diş gibi mine ve dentin tabakasına sahip olup, sinir lifleri barındırmakta ve acıya tepki vermekteydi.

Araştırmacılar, bu tekniğin kök hücrelerden ya da diğer eşey hücrelerinden tamamen işlevsel yeni organların biyomühendislik methodlarla oluşturulabilmesi için bir başlangıç teşkil ettiğini belirtiyor. Biyomühendislik ile yeni organların geliştirilmesindeki asıl amaç ise kişinin kendi dokusu tarafından reddedilmeyecek, hastalık, kaza ya da yaşlanma nedenleriyle kaybedilen veya zarar gören organların yerine çevredeki dokularla tam bir uyum içinde çalışabilen, tamamen işlevsel yeni organların elde edilebilmesi. Bu nedenle bu çalışma, gelecekteki organ yenileme tedavilerinin önemini vurgulayan oldukça somut bir ilerleme olarak görülüyor.

(soL - Haber Merkezi)