İTÜ öğrencileri bilimsel özgürlüğün sınırlarını çiziyor

16-17 Mayıs tarihlerinde Marmara Üniversitesi’nde düzenlenmesi planlanan “Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı sözde bilimsel sempozyuma karşı İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri “Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı bir etkinlik düzenleyecek.

Marmara Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Evrim karşıtı sempozyuma yanıt İTÜ öğrencilerinden geldi. İTÜ’lü öğrenciler, Marmara Üniversitesi’nde düzenlenmesi planlanan “Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı sempozyuma karşı olarak “Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı bir etkinlik düzenleyecek.

“Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?”
16-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek bilim dışı sempozyuma akademi çevresinden gelen eleştirilere karşı, Marmara Üniversitesi rektörlüğü sempozyumun ‘bilimsel’ olduğunu ve ‘bilimsel özgürlük’ çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti. ‘Akademi’den gelen bu açıklamaya karşı İTÜ Sosyal Araştırmalar Kulübü Evrim Atölyesi bilimsel özgürlüğün sınırlarını çizmek için “Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı bir açık hava paneli düzenleme kararı aldı.

Atölye yaptığı açıklamada bilim kisvesi adı altında gericiliği yaymayı hedefleyen bu sempozyumun meşru olmadığını belirtti. Açıklamada Marmara Üniversitesi’nden gelen savunmalara yanıt olarak ise şu satırlara yer verildi:

“.. bilim kişisel düşünceler, inançlar ve görüşler üzerine değil bilimsel ve sınanabilir veriler üzerine kuruludur. Dolayısıyla, bilim bir demokratik arena değildir. Maddi ve akla dayanan gerçeklerin kendisidir.”

İTÜ SAK Evrim Atölyesi açıklamasında düzenlenecek sempozyumun ve katılan akademisyenlerin (b)ilimsel yanlarına da değindi:

“.. Türleşme günümüzde de devam eden bilimsel olarak sınıflandırılmış bir gerçekliktir. Igunalardan, Kuzey Amerika benekli baykuşlarına kadar birçok ölçülmüş gözlemin yanı sıra meyve sinekleri ve bakterilerle gerçekleştirilmiş birçok deney bu olaya kanıt olarak gösterilebilir. Türleşme ve evrim karşıtı (b)ilim insanlarının ise türleşme üzerine yayınlanmış tek bir makale(çürütücü ve ya destekleyici) bulunmuyor. Katılımcı listesindeki bazılarının ise hocalarının izinde televizyonda ünlendiği bilinmektedir. Kişisel inançlarını bilimsel metodolojinin önüne koymuş bu şahıslar, TÜBİTAK ve TÜBA’daki dönüşümün ertesinde üniversitelere dayatılmak istenen yeni Türkiye’nin ‘dindar’ ve ‘kindar’ temsilcileridir.”

Son olarak ‘bilimsel özgürlük’ adı altında sunulmaya ve üniversitelere sokulmaya çalışılan gerici çarpıtmaya karşı akademisyenler gibi öğrencilerin de sessiz kalamayacağını belirten Evrim Atölyesi, ‘bilimsel özgürlük’ün sınırlarını göstermek ve bilimselliği savunmak için herkesi düzenleyeceği etkinliğe davet ediyor.

“Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?” başlıklı etkinlik 9 Mayıs Çarşamba günü saat 12:30’da İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Mustafa İnan Kütüphanesi önünde gerçekleşecek. İTÜ SAK Evrim Atölyesi tüm öğrencileri, akademisyenleri, bilimden ve aydınlanmadan taraf olanları etkinliğe, bilimin sesini yükseltmeye çağırıyor.

Etkinliğin Facebook sayfasına şu linkten ulaşabilirsiniz. “Bilim Dünyanın Yuvarlaklığını Neden Kabul Etmiyor?

(soL - Haber Merkezi)