Google: 'Gmail kullanıcıları e-maillerinin gizli kalmasını beklemesin'

Google, “Gmail kullanıcıları emaillerinin gizli kalmasını beklemesin” açıklamasında bulundu.

Vagus.tv'de Merve Tiryaki imzası ile yer alan habere göre, Google’ın sözkonusu açıklamayı yaptığı mahkeme dosyasını ortaya çıkaran Tüketici Takipçisi (Consumer Watchdog) adlı avukat grubu, açıklamayı “çarpıcı bir itiraf” olarak değerlendirdi. Bu durum, Google ve benzerleri şirketlerin Amerika’da Milli Güvenlik Ajansı (NSA)’nın ABD vatandaşlarını izlemesi kapsamında nasıl bir rol aldıklarını açıklaması konusunda büyük bir baskıya uğrayacaklarını gösteriyor.

Guardian’ın haberine göre, Consumer Watchdog gizlilik müdürü John Simpson “Google sonunda gizliliğe saygı göstermediklerini kabul etti. Onlara inanmalısınız. Eğer emaillerinizin güvenliğini düşünüyorsanız, Gmail kullanmayın” dedi.

Açıklama, geçen ay Gmail kullanıcılarını reklam hedefi belirlemek için e-maillerini tarayarak dinleme yasalarına karşı gelmekten Google’a açılan toplu davanın dosyasında bulundu.

Mayıs ayında Google’ın “insanların özel e-maillerini hukuksuzca açtığı, okuduğu ve içerik elde ettiği” iddiasıyla teknoloji devine dava açılmıştı. Google yönetici sekreteri iddiaları reddederek şikayetçilerin, Gmail’in kuruluşundan beri süregelen “sıradan iş hareketlerini suçmuş gibi göstermeye çalıştıklarını” söylemişti. “Her email kullanıcısı “emaillerinin otomatik bir süreçten geçirildiğini” bilmesi lazım”

Google’a göre “Nasıl ki bir mektubu iş arkadaşına yollayan kişi mektubu iş arkadaşının asistanı açtığında şaşırmaması lazım, web tabanlı email kullanan kullanıcılar da emaillerinin alıcıların servis sağlayıcıları tarafından bir süreçten geçirildiğinde şaşırmaması lazım”

Uzun zamandır Google’ı eleştiren Simpson, “Google’ın açıklaması ters bir benzetme, email atmak mektubu postaneye vermeye benzer. Postanenin mektubumu üzerinde yazan adrese iletmesini beklerim. Postacının mektubu açıp okumasını değil” dedi.