Fukuşima'nın mutant kelebekleri...

Japonya'daki Fukuşima nükleer santrali civarında yaşayan bir kelebek türünün üç nesil boyunca genetik mutasyona uğradığı ortaya çıkartıldı. Bilim insanları, bu genetik mutasyonların insan ve diğer havyan türlerinde de gerçekleşmesinden endişe ediyorlar.

Bilimsel Araştırma Raporları tarafından yapılan ve yayınlanan bir araştırmaya göre, Pseudozizeeria maha türü kelebeklerin yüzde 12'si larva aşamasından başlayarak çeşitli anormalliklere sahip olduğu, bu anormallikler arasında kırık ya da buruşuk kanatların, kanat boyutundaki değişikliklerin, renk örüntüsü farklılıklarının ve kelebeklerde görülen normal benek varyasyonlarından daha fazla benek çeşidi yer almasının bulunduğu belirtiliyor.

Ryukyu Üniversitesi'nden Doçent Joji Otaki, nükleer felaket bölgesinden uzakta, laboratuvar koşullarında çiftleştirilen kelebeklerin döllerinin yüzde 18'inde de benzer sorunlara rastlandığını söyledi. Bu oranın, üçüncü nesil yavrularda, ebeveynlerden bir tanesi radyasyona maruz kalmayan bir tür olsa bile yüzde 34'e kadar çıktığı gözlendi.

Fukuşima'daki faciadan 6 ay sonra 240 kelebek toplayan bir araştırmacı grubunun da bulunduğunu söyleyen Otaki, bu araştırmaya göre de çiftleştirilen kelebeklerin döllerinin yüzde 52'sinde çeşitli anormallikler gözlendi.

Anormallikler radyasyondan

Kelebeklerde görülen anormalliklerin radyasyondan olup olmadığının kontrolü için, radyoaktif sızıntıya maruz kalmayan bölgelerden alınan kelebekler düşük düzeyde radyasyona tabi tutuldu. Sonuçta, bu kelebeklerin de aynı anormalliklere sahip oldukları görüldü.

Araştırma, kelebeklerdeki genetik ve fiziksel anormallklerin Fukuşima nedeniyle ortaya çıkan radyoaktif ışımadan kaynaklandığını saptadı. Şimdi, kelebeklerde anormalliklere neden olan bu ışımanın diğer hayvan türlerinde ve en önemlisi de insanlarda da benzer etkiler yaratmasından korkuluyor.

(soL - Bilim)