Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Facebook kullanıcıları güvenlikten habersiz

İngiltere merkezli bir bilgisayar güvenliği kuruluşu, yaptığı bir araştırmayla Facebook'ta sahte hesaplar açarak kullanıcıların yarıya yakınının güvenlik konusunda en basit önlemleri bile almadığını ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 08.12.2009 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Merkezi İngiltere'de bulunan Sophos güvenlik şirketi, biri 21 yaşında bekar, diğeri 56 yaşında evli bir kadına aitmiş gibi oluşturduğu iki sahte Facebook hesabıyla, rasgele seçip "arkadaşlık" daveti gönderdikleri kişilerin yüzde 46'sının kişisel bilgilerine ulaşabildiğini açıkladı.

Sophos benzer bir araştırmayı 2007'de de gerçekleştirmiş ve sahte kimlikle yaratılan bir kullanıcıyla Facebook üzerinden iletişime geçtikleri kişilerin yüzde 41'inin e-posta adresi, doğum tarihi ve telefon numarası gibi bilgilerini alabildiklerini açıklamıştı.

Şirketin güvenlik uzmanlarından Graham Cluley, durumun önceki araştırmaya göre daha kötüye gittiğini ve Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerini gizlemeyi öğrenemediğini belirtti. Cluley, iletişime geçtikleri kullanıcıların yüzde beşinin sokak isimlerine kadar öğrenebildiklerini ve iki yaş grubu için oranların birbirine çok yakın olduğunu gördüklerini de sözlerine ekledi.

Cluey, insanların Facebook gibi servisleri eğlence olarak gördüklerini belirterek, "kendileri hakkında bilgi vererek kaybedecekleri bir şey olmadığını düşünüyorlar, ama aksine kaybedecekleri çok şey var suçlular deneme bile yapmadan yüzde elli ihtimal istedikleri bilgiye ulaşabiliyorlar" uyarısında bulundu.

(soL - Dış Haberler)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.