Dikkat! GoogleTalk mesajlarınızı yanlış kişilere mi iletiyor?

Google'ın milyonlarca kullanıcısı olan "chat" programı GoogleTalk'un, mesajları yanlış kişilere gönderebiliyor.

(soL - Teknoloji) Google'ın milyonlarca kişi tarafından ve sıklıkla kullanılan mesaj programı GoogleTalk'ın, karşılıklı görüşmelerde atılan mesajları yanlış kişilere iletebildiği ortaya çıktı.

netdefteri.alternatifbilisim.org'dan "aliriza" rumuzlu kullanıcının iddiası şöyle:

"Merhaba,

Bugün oldukça ilginç bir olay yaşandı. GoogleTalk’ta konuşuyorken mesajlarımın yanlış kişilere gittiğini farkettim. Sohbetin ortalarında mesajım ikinci bir arkadaşıma sonra ikinciye verdiğim yanıt üçüncü birine gitti. Ekran görüntüsü:

Konuyu ilgilileri ile paylaşıp yukarıdaki ektan görüntüsünü aldım. Sohbete yanlışlıkla ortak olanlardan @elifkus şu bağlantıyı paylaştı: http://www.zdnet.com/google-hangoutsgtalk-glitch-sends-chats-to-wrong-re...

Böyle bir hatanın hiç istenmeyecek sonuçlar doğurması işten değil. Fakat bu bir yana, google gibi denetlenemeyen süper-merkezlere mahremiyetimizi emanet etmenin hiç de akıllıca olmadığını bir kez daha yaşayarak öğrenmiş oldum. Bu hatanın ne şekilde olduğunu hiç bir zaman bilemeyeceğiz. Tabiki Google doyurucu teknik bir açıklama yapmadıkça.

Sistemler kuşkusuz hata yaparlar. Ama önemli olan mahremiyet gibi hassas konuları ilgilendiren durumlarda bu hataların gerçekten sistem hataları olduğundan ve hakettiğince değerlendirilip çözüme kavuşturulduğundan emin olmaktır. Bunun yolu da bir biçimde iletişim ihtiyaçlarımızı kendi kendimize çözebilmemizden geçiyor. Yani alternatif açık modelleri kullanıp yaygınlaştırmayı bir biçimde başarmalıyız.

Herkesin kendi bulutunu yaratması artık ihtiyaçtan da öte bir zorunluluk haline geldi. Kendi sosyal ağlarımız ve sohbet kanallarımız da bu çözümün bir parçası. Bir ara düşündüğümüz “IRC yaşıyor” kampanyasının vakti gelmiştir belki."

Birçok kullanıcı aynı sorunu yaşadı
ZDNet'te yer alan 26 Eylül tarihli haberde de benzer bir sorunla birçok GoogleTalk kullanıcısının karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

Haberde, GTalk Google Hangouts kullanıcılarının dün evrensel saate göre sabah 6 sularında mesajlarının yanlış kişilere ulaştığı örnekleriyle belirtildi. Görünüşe göre, mesajların hata sonucu hangi kullanıcıya nasıl ulaştığına dair bir örüntü yok. ZDNet, birinci elden aldığı bilgilerde söz konusu arızanın Google Apps for Business'ta da yer aldığını doğruladı. ZDNet'e konuşan bir Google sözcüsü, konuyu araştırdıklarını söyleyerek yarattıkları sıkıntıdan dolayı özür diledi.