Darwin'in dediği gibi çıktı (ve bir özür)

Evrim kuramının babası Charles Darwin'in aynı adı taşıyan torununun balıkların suyun hareketinde rol oynadığı yönündeki kuramı önceki gün kanıtlandı.

Evrim teorisinin kurucusu, doğa bilimci Charles Darwin’in aynı adı taşıyan evrimci biolojist torununun okyanuslarda yaşayan küçük ve büyük canlıların suyun hareketinde önemli rol oynadığına dair kuramı, çarşamba günü yayımlanan raporla doğrulandı.

Torun Charles Darwin, balıkların ve diğer deniz canlılarının hareketlerinin denizin hareketlenmesinde katkılarının olabileceğini ileri sürmüş, fakat bilim çevrelerince kabul görmemişti. 1960’larda yapılan bir deneyle okyanusun bir ucundan diğer ucuna oluşan türbülansların, deniz canlılarınca yapılıp yapılmadığına bakılmış, girdapların oluşmasında mikroskobik deniz canlılarının ve balıkların bir rolü olamayacağı sonucuna varılmıştı.

İngiltere’de yayımlanan yeni bir araştırmada, Darwin’in tezi doğrultusunda, nabızları düşük denizanaları kullanıldı. Kaliforniya Teknoloji Enstititüsü’nden Kakani Katija ve Joan Dabiri deneylerinde lazer kullanarak, suyun her hareketini videoya alarak hesapladı. Sonuç, Darwin’in kuramını doğruladı. Görüntülerde gölün dibindeki soğuk su ile yüzeydeki sıcak su denizanasının hareketleri doğrultusunda birbirine karışıyor. Bu da türbülans yaratıyor.

Özür...
Yukarıdaki haber, dünyada ve başka Türkiye'de birçok yayın tarafından "150 yıl sonra Darwin doğrulandı" başlığı ile verilmiştir. Oysa burada söz konusu olan Charles Darwin'in aynı adı taşıyan torunu biolojist Charles Darwin'di. Her ne kadar dedesinin izinden gitse de, haberde büyük bir yanlış yapılmıştı. Haber bu nedenle düzeltilmiştir. Okurlarımızdan özür diler, bizi uyaran dostlarımıza teşekkür ederiz.

(soL - Dış Haberler)