Akit ağlıyor: Yaratılış kavramı biyoloji müfredatına giremedi

Yeni eğitim müfredatından sızan taslakta biyoloji dersinde “yaratılış” kavramının benimseneceği ortaya çıkmıştı. Akit’in sürmanşetten ettiği feryat, gerici hamlenin başarısız olduğunu gösteriyor.

Burcu Günüşen

Tarikat ve cemaatlerle protokol imzalamaya devam edeceklerini Meclis kürsüsünden açıklayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in biyoloji müfredatının merkezine “yaratılış” kavramını koyma hamlesinde başarısız olması, gerici basındaki düş kırıklığından anlaşılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı bir süredir müfredat değişikliğine hazırlanıyor. Kurulan komisyonların hazırlayacağı müfredat Talim Terbiye Kurulu’nun onayının ardından duyurulacak.

Yakın zamanda açıklanacağı belirtilen müfredat 2024-2025 döneminde 1-5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanacak.

Sızan bilgiler eğitimde yeni bir gerici hamleye hazırlanıldığını göstermişti. 

Kamuoyu ilk kez Şubat ayında Eğitim-Sen’in açıklamasıyla liselerde biyoloji müfredatının merkezine “yaratılışçılık” kavramının konulmaya hazırlanıldığını öğrenmişti.

Sızan taslakta biyoloji dersi öğretim programının 4. sayfasında “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen biyoloji dersi öğretim programıyla yürütülen eğitim öğretim süreçlerinde yaratılış teorisi benimsenmektedir” deniliyordu. Aynı metinde evrim "canlıların varoluşuyla ilgili doğruluğu ispatlanmamış teoriler" arasında sayılıyordu.

Yeni Akit feryat ediyor: 'Eğitimde iktidar kim?'

Bilim insanlarının tepkilerine yol açan bu ifadelerin taslaktan çıkarıldığına, yeni müfredatta yer almayacağına ilişkin ilk sinyal gerici Yeni Akit’ten geldi.

Yeni Akit’in bugün sürmanşetten duyurduğu haberinde “mevcut müfredattaki evrim safsatasını temizleme çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı'nın gayretinin bakanlık içerisindeki seküler kadro engeline takıldığı” ifadeleri yer aldı.

Akit bugün sürmanşetinden "Evrim safsatası" diyerek müfredatta bilime yer vermeme çağrısı yaptı.

Akit yazarı Ali Erkan Kavaklı da “Eğitimde iktidar kim” başlığını attığı yazısında komisyondaki eğitimcileri hedef aldı.

Kavaklı “Kitap yazma komisyonundaki Bakan’ımızı tehdit eden kişileri kim seçmiş? İslam karşıtı, bilim dışı ve mantıksız teorileri savunan kişileri kim hâlâ komisyonda tutuyor? Komisyonu üyeleri Bakan’a meydan okuma cesaretini kimden alıyorlar?” ifadelerini kullandı.

Gerici Akit’in bugünkü feryadı biyoloji dersinin merkezine bilim dışı “yaratılışçılık” kavramının çakılması hamlesinden geri dönüldüğüne işaret ediyor ancak mücadele sona ermiş değil. Akit yazarı Kavaklı, Bakan Tekin’e ders kitaplarını yazacak yeni komisyon kurma çağrısı yapıyor.

Prof. Dr. Özsoy: Taslaktan çıkarıldıysa bu olması gereken bir gelişme

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy

Gelişmeyi soL’a yorumlayan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy bilimsel disiplinle yaratılışçılık gibi teolojik bir yaklaşımın bir araya getirilemeyeceğini söyledi.

Özsoy “Dünyanın her yerinde bunlar ayrı ayrı ele alınan konulardır, ikisi birbirine karıştırılmaz. Bu sadece biyoloji için değil diğer bilim dallarının ana kuramları için de geçerli" dedi.

"Yaratılışçılık" kavramının taslaktan çıkarılmasını "anlaşılır, olumlu, olması gereken bir gelişme" diye yorumlayan Özsoy şunları söyledi:

"Çünkü bilimsel disiplinle bir teolojik yaklaşımı bir araya getirmemek gerekiyor. İkisinin ayrı kuralları, ayrı bakışları var. Bilimleri kendi araçlarıyla yapmak gerekiyor. Bu sadece evrimsel biyoloji için değil diğer bütün bilim dalları için de geçerli. Bu görüşün (yaratılışçılık) bilimle alakası yok. En azından tartışabilmek için bunları kendi alanları içinde hapsetmek gerekir. Dolayısıyla ben eğer böyle bir karardan dönüş varsa bunun olumlu ve olması gereken bir adım olduğunu düşünüyorum."

Komisyondaki eğitimci doğruladı: Yaratılışçı müdahale başarısız oldu

Öte yandan Akit’in hedef aldığı komisyon üyesi eğitimcilerden isminin açıklanmasını istemeyen bir biyoloji eğitimcisi de ders kitabının içeriğine komisyon dışından yapılan “yaratılışçı” müdahalenin başarısız olduğunu doğruladı.

Eğitimcinin aktardığına göre müfredat hazırlanırken komisyon üyeleri dışarıdan gelen müdahaleye tepki göstererek bilim dışı bu ifadelerin yer alması halinde istifa edeceklerini açıklamışlardı.

Tepkilerin ardından müdahaleden geri adım atıldığını aktaran eğitimci, ders kitaplarının kendi hazırladıkları halde sisteme yüklendiğini dile getirdi.

Öte yandan aynı eğitimci her ne kadar “yaratılışçılık” kavramı dahil edilmese de halihazırda biyoloji dersinin içeriğinde evrime ve evrimle ilgili kavramlara uygulanan sansürün devam ettiği bilgisini verdi.