Ömre bedel şarkı Eden Ahbez “Nature Boy”

Bir şarkı dinledim hayatım değişti derler. Hayat değiştiren şarkılar hayatın içinden çıkarılmış, hatta bazen yazarının hayatına mal olmuş ya da hayatının özeti türünden sahici satırlardır. Hayat değiştiren şarkılar listesinin vazgeçilmezlerinden biridir Eden Ahbez imzalı “Nature Boy”, aynı zamanda yukarıdaki tarife de verilebilecek en iyi ve hazin örnek. “Nature Boy” Ahbez’in tek ünlü şarkısı bir o kadar da gizemli, ne kadar tüketilirse tüketilsin taze ve üzerindeki kusursuz bulutlar zerrece dağılmamış…

Kuşaktan kuşağa, türden türe müzik tarihinin en çok yorumlanan şarkılarından bir “Nature Boy”. Caz dünyasından Frank Sinatra, John Coltrane, Miles Davis, George Benson, Aziza Mustafa Zadeh, yeni kuşak cazcılardan Modern Nils Petter Molvaer, Nils Landgren, soul funk aleminden Marvin Gaye, James Brown, pop rock isimlerden David Bowie, Caetano Veloso, Grace Slick, Aaron Neville, elektronik camiadan Jon Hassell, Massive Attack… Liste çok uzun, hatta sonsuz.

1908 yılında büyük krizde bir Yahudi ailesini çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Evlatlık edinilene kadar yetimler yurdunda kalmış 33 yaşında doğal ürünler satan bir mağazada çalışırken, tıraş olmayan ve sadece çiğ sebze ve meyve yiyerek yaşayan, kendilerine “Doğanın Oğulları” diyen insanların Alman doğal yaşam hareketi Wandervogel’den etkilenerek kendini sokaklara salmıştı. Doğu felsefesi ve mistisizm ile bu vakitler tanışmıştı.

Dışarıya verdiği görüntü, yaşam tarzından ve marjinal dünya görüşünden ibaretti uzun saç ve sakallar, ayağına geçirdiği sandaletler, kibar ve steril dünyayla yeterince dalga geçiyordu. Park ve bahçelerde yatıyor, bulduğu şeyleri yiyordu. O günlerin birinde tanıştı, yakında karısı olacak Anna Jacobsen ile, kendisi gibi sokakta yaşıyordu O da. Makyaj yapmayan, vücuduna nadiren su değdiren birisiydi. Bizimki hayatı boyunca seveceği ruh ikizini bulmuştu.

Bütün bunlar Nature Boy adlı şarkının yazılmasının ve yayınlanmasının arifesinde gerçekleşiyordu. 1947 yılında evlendiler ve Ahbez sadece üç ay sonra ilk meyveleri olan “Nature Boy”u Nat King Cole’un menajerinin ellerine teslim etti. Cole şarkıyı çok beğenerek tüm konserlerinde söyledi ve sıradaki albümünün repertuarına aldı. Bunun için bir tek sorun vardı adressiz Ahbez’i sokak sokak, park park arayarak bulmak ve kontrat imzalatmak. Böylece “Nature Boy”un ilk plak kaydı 16 Nisan 1948’de yapılarak satışa çıktı ve 15 hafta bir numarada kaldı. Ahbez çifti ise bunlar olup biterken “Nature Boy”un kendisiyle, yani yeni doğan çocukları Zoma ile ilgileniyorlardı sokakta yaşamaya veda etmeden, doğru bildikleri şeyleri yaparak yaşamaktan ödün vermeksizin. Ve tabii bir de şiir yazıp ve beste yapmayı sürdürerek. Ahbez’in sonradan yaptığı hiçbir şarkı ne ticari ne de başka bir manada başarı kazanmadı. Kendi adına kaydettiği tek albüm beğenilmedi. Evliliklerinin 17. yılında, 32 yaşında kansere yakalanan eşini kaybetti. Bundan 10 yıl sonra da maalesef çocuğunu kaybetti ve yine bir başına kaldı, sokaklarda, parklarda…

Oğlunun ardından 20 yıl yaşadı Ahbez, bilindiği şekliyle. Etrafındaki insanlar tarafından dünya malından geçmiş bilge bir derviş muamelesi gören Ahbez, adını küçük harflerle yazıyordu büyük harflerin sadece tanrısal şeylere ait olduğuna duyduğu inanç nedeniyle. 1995 yılında bir trafik kazasının ardından yaşama veda ettiğinde, medya hakkında neredeyse küçük harflerle yazdığı adından başka hiçbir şey bilmiyordu.

[email protected]