Hayat buysa, Amy Winehouse ne?

Anımsıyorum, dehliz kokulu müzik dükkânlarının tekmil verecekmiş gibi yan yana dizildiği Kadıköy Akmar Pasajı’nın halen güzel zamanları…

Ergen kuşak, MP3 hazımsızlığının yarattığı “ben bilirim, bende var” megalomanisine henüz düşmemiş, kaset ve plak paylaşımı gençler arasındaki sevgi ve saygı bir kültürün taşıyıcısı, abilik kardeşlik müessesesinin nişanesi…

Henüz medyanın Fatih Altaylı’nın ve Hürriyet Gazetesi’nin başrolünü oynadığı “Satanizm” operasyonu gerçekleşmemiş. Neyse, liste uzun, yıl 1998. Pasajda asayişin berkemal olduğu günlerden birinde, tezgâhının arkasında birkaç yılımın geçtiği Zihni Müzik’in faksından tek paragraflık bir kâğıt süzüldü. Faks, Warner Bros.’un Türkiye temsilcisi Balet Plak Şirketi’nden geliyordu. İçerik: Sanatçımız Frank Sinatra ölüm döşeğinde. Lütfen stoklarınızı gözden geçiriniz.

Okuduğumuzda bizi şaşkınlıktan kızgınlığa sürükleyen bu kâğıt parçası, insanoğlunun çok değil bir süre sonra kanıksayarak bizzat uygulayıcılığının takdir kazanacağı hoyrat bir dünyaya çok yakın olduğumuzun belgesiydi.

Sayısız isim saymak mümkün, ancak en akılda kalan örnekler olarak: bu polisiye olmayan vakalara, farklı sektörel vandallık düzeyinde, öncesinde Elvis Presley, sonrasında Michael Jackson gibi merhumlarla tanıklık etmiştik.

Şimdi Amy Winehouse’un trajik vefatının ardından sadece beş ay geçmişken, 2002’den bu yana yapılmış, ancak yayınlanmamış 12 parçası bir araya getirilerek “Lioness: Hidden Treasures” adıyla yayınlandı hem CD hem plak formatında…

Winehouse son bir yılın üzerinde en fazla spekülasyon dönen isim. Siz spekülasyonu üzerinden para kazanılan isim olarak da algılayabilirsiniz. Sadece albüm satışları değil, medyanın konu arsızlığı ve “ilginç habercilik” anlayışının da öne çıkan örnek malzemelerinden biri.

Winehose’un “Frank” ve “Back To Black” albümlerinin öncesinde ve sonrasında kaydettiği kavırlar ve bildiğimiz şarkıların farklı sürümleri, Tony Bennett ve Nas düetleri var “Lioness: Hidden Treasures” adını taşıyan bu toplama albümde.

Kadıncağızdan geriye kalan tüm kurşunlar sıkılmış gizli bir hazine haline getirilmiş. “Lioness: Hidden Treasure”ı dinlerken düşülebilecek en iç sızlatıcı yorum: Örneğin ilk kayıtlardan biri olan “Girl From Ipenama” ile çıkarılması planlanan üçüncü albüm için düşünülerek kaydedilmiş “A Song For You” arasındaki fark, dünyanın katlanarak artan acılarının bir ses üzerindeki izdüşümü.

Alem buysa kral kim? Kraliçe Amy Winehouse olacaksa eğer… Kurt Vonnegut’un ünlü savaş karşıtı romanı Mezbaha No:5’te sıkça başvurduğu yorumla bitirelim: “Hayat Bu!”.

Murat Beşer ([email protected])