Taraf'ın itirafı ve bir çağrı

Okuyanlar muhakkak hatırlayacaktır, geçen hafta Cumhuriyet gazetesinde çok önemli bir haber yayımlandı. Sokaktaki insanın yakın dönemdeki bazı politik gelişmelere bakışını temelden etkileyecek, dahası Türkiye'yi sarsacak bir haberdi bu... Gelgelelim ülkede neredeyse yaprak bile kımıldamadı.

Cumhuriyet gazetesinin Vaşington Temsilcisi Elçin Poyrazlar'ın haberine göre, Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve gazetenin yazarı Yasemin Çongar, ABD'nin en büyük radyo kanalı olan Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) verdiği söyleşide, "Balyoz Darbe Planı" diye bilinen soruşturmanın açılmasına neden olan belgelerin (!) yayımlanması için "Başbakan ve devlet istihbaratının başı tarafından teşvik edildiklerini" söylemiş. (Cumhuriyet, 2 Temmuz 2010)

Somutlayarak bir kez daha ifade edersek AKP hükümeti ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Ergenekon soruşturma ve yargılamalarına temel teşkil eden belgelerin Taraf gazetesinde yayımlanmasını, Çongar'ın deyimiyle, "bizzat" teşvik etmiş. Öyle anlaşılıyor ki bu gazetenin yayımladığı "belgeler" de yine aynı kaynak ya da kaynaklar tarafından kendilerine ulaştırılmış.

Böyle bir rezalet, ne basın tarihinde ne de siyasal hayatımızda görülmüş şey değil. Tam anlamıyla utanç verici...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan üst düzey bir istihbarat görevlisiyle evli olduğu bilinen, CIA bağlantıları nedeniyle sık sık gündeme gelen Çongar'ın bu "itiraf" gibi açıklaması, belki de "malumun ilanı" diye düşünüldüğü için, sol'dan da etkili bir tutum geliştirilemedi.

Oysa Yasemin Çongar'ın gazetesi sol'un önemlice bir kesimine ayar verme, yönlendirme ve yeni rejime yedekleme çalışmalarını bütün gücüyle sürdürüyordu.

Söz konusu haberin ayrıntılarına gelince ABD'nin en büyük ve etkili radyo kanallarından biri olan NPR'de 30 Haziran 2010 günü Taraf gazetesi ve "Balyoz Darbe Planı" iddiaları hakkında yaklaşık 5 dakika uzunluğunda bir haber yayımlandı. Haberi hazırlayan gazeteci Julia Rooke, konuyla ilgili olarak İstanbul'da Yasemin Çongar ile de bir söyleşi yaptı. Haberinde Taraf gazetesinin yaklaşık 5 bin sayfadan oluşan "gizli askeri belgeye" ulaştığını belirten Rooke, "Çongar tanıklarla konuşarak belgeleri ellerinden geldiği kadar doğrulattıklarını söylüyor ve gazetenin Başbakan ve devlet istihbaratının başı tarafından teşvik edildiğini ekliyor" dedi.

Taraf'ın, "darbe planlamakla suçlananlara karşı saldırının başını çektiği" şeklinde bir yorum da yapan Julia Rooke, "Kendi ağırlığını aşarak yumruk atan bu küçük gazetenin arkasında kim var" şeklinde bir soru da soruyor. Ancak kendi sorduğu sorunun arkasından gitmiyor.

Amerikan Ulusal Halk Radyosu, bu konuyla ilgili olarak ayrıca Murat Belge ve Fethullahçı kurye-muhabir Mehmet Baransu'nun görüşlerine de haberinde yer veriyor. Gerek Murat Belge gerekse Mehmet Baransu Taraf gazetesini ve izlediği çizgiyi kararlılıkla savunuyorlar. İnsan Murat Belge'nin düştüğü duruma üzülmeden edemiyor.

Yasemin Çongar'ın bu itirafıyla Taraf gazetesinin AKP hükümeti tarafından desteklendiği, dahası istihbarat örgütleri ve polis tarafından adeta bir operasyon bülteni olarak kullanıldığı hiçbir yoruma yer bırakmayacak şekilde açığa çıkmıştır. AKP-Cemaat koalisyonu tarafından inşa edilen islamo-faşist polis devletinin cazgırı haline gelen Taraf gazetesi, sistematik şekilde teşhir edilmeli ve gerçekler açıklanmalıdır Taraf MİT'in yönlendirdiği bir gazetedir.

Bu nedenle sol Taraf gazetesini boykot etmelidir. Taraf'ın bir gazete değil, istihbarat örgütlerinin ve polisin bir aracı olduğu ısrarla vurgulanmalıdır.

Bu boykot eylemi etkili bir kampanya olarak yürütülmeli, daha da önemlisi alternatif bir günlük sol gazete çıkarılması için fırsata dönüştürülmelidir.