CHP'ye Çalışmak Akılcı Bir Çözüm mü? KAAN ARSLANOĞLU

Yalansız, doğru bir sol siyaset için CHP içinde veya yanında çalışmak akılcı bir çözüm olarak ileri sürülüyor. Daha doğrusu birçok sosyalist solcu, -yalansız ve dürüst siyaset derdini bir yana bırakalım- bunu, "başarı "için tek yol gibi görüyor.

CHP muhalefette bulunmasına karşın iktidar partisinden daha çok eleştirilen bir parti. Haklı eleştiriler kadar haksız eleştirilere de maruz kalıyor. Halkçı olmadığı söyleniyor. Doğrudur, yeterince halkçı tutum almadığı ortada. Aşırı milliyetçi olduğu söyleniyor. Doğrudur, Kürt sorununda şoven bir çizgi izliyor, ne ki emperyalizme karşı yeterince başı dik duramıyor, yeterince milliyetçilik sergileyemiyor. Fazla sağa kaydığı iddia ediliyor, o da doğru ya, bu iddiayı da gariptir, genellikle daha da sağdakiler ileri sürüyor.

Sosyalistlerin kitle partileri içinde çalışması tuhaf karşılanacak yeni bir tutum değil. Şimdilerde o yönde merkezi bir karar ve sistemli bir çalışma bildiğim kadarıyla yok, ama 1980 öncesi bazı siyasi gruplar bunu yapıyordu.

Bugün bağımsız sosyalistler arasında kişisel tercih anlamında CHP'yi tek yol gibi görenler bulunuyor. Onun ötesinde epeyce kalabalık bir kesim de CHP'li olmadığı halde seçimde CHP'ye oy veriyor. Bu ikincisi, yani sadece oy vermek, yüksek seçim barajlı böyle bir sistemde, bu kadar büyük bir AKP tehlikesi varken kolay karşı çıkılabilecek bir seçenek sayılmamalı. (Oya dayalı demokrasinin tüm sahteliğine karşın.)

Peki CHP'de çalışmak? Bir kere CHP geniş katılımlı toplantılarla, yaygın kampanyalarla siyaset yapan, başka deyişle içine girdiğinizde sizi kitlelerle buluşturan bir parti değil. Birçok ilde küçük sol partiler ondan daha etkin, daha geniş katılımla faaliyet gösteriyor. CHP içinde kitleyle buluşma niyeti taşıyorsanız, bunu tabanda çalışarak tümüyle kendiniz sağlamak zorundasınız. Yönetime rağmen. O enerjiniz var diyelim, peki böyle bir şey için harcamaya değer mi?

Türkiye sol siyasi tarihinde birçok karizmatik lider ortaya çıkmış, ama bunların büyük bölümü küçük sosyalist parti ve gruplarda kalmış. O önderler sosyal demokrasi için çalışsaydı sol ve ülke daha ileri bir noktaya gelebilir miydi? Şimdi de aynı seçenek önümüzde değil mi? Böyle bir şey elbette olasıdır. Ama karşı görüşe hak verdirecek bazı gerçekleri de göz ardı etmeden.

Komünist-sosyalist sol ne kadar güçlüyse merkez sol da o kadar güçlenir, o kadar sola kayar, bunu unutmamak gerek. Bu evrensel bir yasadır. Nitekim Türkiye'de solun en yüksek oyu aldığı Ecevit CHP'si dönemi, sosyalist solun da ülkede tarih boyunca en güçlü dönemiydi. Sosyalist-komünist sol zayıfladıkça merkez solun sağa kayması da yine bir kaçınılmazlıktır. Yani birilerinin CHP'nin solunda çok daha sağlam durması gerekiyor. Birilerinin çok daha zor ve riskli o yolu yeğlemesi gerekiyor.

Evet, CHP'nin daha solunda siyaset yapmak partiler açısından da, kişiler açısından da daha tehlikelidir. Eğer sadece o nedenden ötürü, yani kendilerini koruma kaygısıyla birçok bağımsız sosyalist CHP içinde çalışmayı uygun görüyorlarsa buna karşı da söylenecek bir söz yok. CHP içinde etkin ve doğru siyaset yapmanın da bazı riskler taşıdığı unutulmamak kaydıyla. Ama söz konusu bağımsız sosyalistler sadece bir yerlere yükseldikten sonra riskler almayı kafaya koymuşlarsa, ona da bir şey denemez.

Bir de daha büyük bir gerçeklik duruyor önümüzde. Kapitalizm dünyayı yok ediyor. Kapitalizme karşı kesin bir tavır almak, onunla ölümüne hesaplaşmak sadece tutarlı anti emperyalist olmanın ön koşulu değil artık hayatta, siyasette bütünsellik içinde tutarlı durmanın da ön koşulu. CHP içinde veya yanında bunun ne kadarını gerçekleştirebilirsiniz?

Bazıları da diyor ki, komünist hatta sosyalist sözcükleri böyle bir ülkede halkla birleşmenin önünde engel. Bizim millet sosyal demokrasiden korkuyor, ötesi solu hiç kaldıramaz. Geçmişte çok daha zor koşullarda fazlasını kaldırmış, önümüzdeki yıllarda daha çoğunu neden kaldırmasın? Bu tamamen söylediklerine inanıp inanmama konusu, kendine güven konusu, siyasal açıklık ve dürüstlük meselesiyle ilgili. Üstelik sosyalizm insanlığın önündeki tek seçenek. Sosyalizm dışı seçenekler aldatmacadır, onları ileri sürmek yalana, sahteciliğe bulaşmaktır.

Tüm bunlara karşın ne CHP içinde çalışmak, ne ona oy atmak TKP'yi desteklememenin mazereti değil. Tam bir ideolojik örtüşme mi bekliyorsunuz? Sizden bunu da isteyen yok. Olguya neresinden bakarsak bakalım, TKP'ye uzak kalmanın hiçbir haklı gerekçesi bulunamıyor.