Bir marjinalin aşırı talepleri

Futbol Federasyonu hemen istifa etmeli, Lig iptal edilmeli.

Yazıyı okuyan bazıları, işte bir aşırı solcunun marjinal bir çıkışı daha diyecektir. Zaten mantıklı, olması gereken, temel ahlaka azcık uygun tutumlar anormal sayıldığı, marjinal kabul edildiği için dünyada ve Türkiye’de, rezaletlerin önüne geçilemiyor. Kirliliğin, kıyımların önüne geçilemiyor.

UEFA Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor’u bir yıllığına Avrupa’dan men etti. Mali disiplin kurallarına uymamak neden gösteriliyor. Şimdilik.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun başında, Beşiktaş’ı, tarihinin en sefil durumuna düşüren şahıs oturuyor. Bu seçim nasıl yapıldı? Oraya kimler, niye seçti? Böyle bir federasyonun ve böyle bir ligin gerçek sporseverlerce reddedilmesi için sadece şu son gelişme yeter.

Ama bu son gelişme ilkesizliğin, kuralsızlığın en masum halkası.

Federasyonun aldığı son şike kararları her bakımdan skandal. UEFA’nın, FİFA’nın sözde en önemli ilkelerinin başında yer alır: UEFA ve FİFA, futbol federasyonlarına siyasi müdahaleyi ciddi suç sayar. Oysa Başbakan’ın uluorta talimatlarıyla tam bir siyasi operasyon şeklinde geçti son yıl. Şikedeki gayet açık delillerin hiçe sayılması başka bir skandal. Cezaların kulüplere uygulanmaması büyük bir skandal. Karardaki iç tutarsızlıklar bambaşka bir skandal.

Birileri durmadan bir “Cemaat” lafıdır kullanıp gidiyor son üç-dört yıldır. Cemaat şu kulübü ele geçirecek, bu kongreyi etkileyecek, cemaat operasyon yaptı, yapacak… Her cemaat korkutmacasından sonra AKP orada daha güçlü hale geliyor, Başbakan o alana daha hoyrat şekilde elini sokuyor. “İyi polis - kötü polis” yok, birbirlerini işaret edip dikkat dağıtan, en kaba yordamla her yere burnunu sokan tek bir grup görüyoruz. Aralarında çelişki varmış, bize ne, yetmez mi artık bu “cin fikirli” muhaliflik!

Demirören de birçok kongreyi “cemaat” korkutmacasıyla aldı, şimdi futbolun hükümet komiseri haline geldi.

Türkiye’de futbol ahlakı zaten temelden çok düşük düzeydedir. Futbol taraftarlarının yüzde 70’inin iki büyük kulübü, yüzde 90’ının üç büyük kulübü desteklediği bir yerde temiz futbol olmayacağı gibi, akıllıca bir oyun zevki bile alınamaz.

Futbol giderek daha aptallaştırıyor insanlarımızı, aptallaştırdıkça ahlaksızlaştırıyor, ahlaksızlaştırdıkça aptallaştırıyor. Şu lağım ortamında bile medyada her gün milli takım lafı, transfer haberleri... Bu kısır döngüden kurtulmak gerek. Bu kadar hayati sorunlar içindeki bir ülkede hiç değilse sol, sahte muhalifliklere, “Cemaat’a direndik” sahte kahramanlıklarına prim vermemeli. Futbol en kısa zamanda temizlenmeli veya hayatımızdan defolup gitmeli.

İlk kez bir yabancı-uluslar arası kurulun kararlarını destekliyorum. UEFA tüm takımlarımızı Avrupa’dan men etmeli. Yeter artık kemiklerimize kadar işleyen bu lüzumsuz muhabbet, bu gereksiz taraftar duygusallığı.

Tüm takımlar şike nedeniyle küme düşürülmeli. Son yılların tüm kulüp yöneticilerine yöneticilik yasağı getirilmeli. Ligler ve futbol yeniden kurulmalı. Yok, bu yapılmıyorsa, futbolla ilgilenen herkes küçük görülmeli, ayıplanmalı.