Kadınlar itaat etmeyecek, eve kapanmayacak, örtünmeyecek

AKP’nin propaganda makinesi müfredat oldu okullara girdi.

Kadın erkeğe itaat edecek, evinin işleriyle uğraşacak, ateistlerle evlenilmeyecekmiş.

Çocukların aklını nasıl akıl dışı, saçma sapan şeylerle dolduruyorlar.

Amaç toplumu denetim altına almak. Nefretle dolular. Herkesin kendileri gibi olmasını istiyorlar. Başka inançlara, kadına, insana hiçbir saygıları yok.

*****

Her gerici iktidar toplumsal hayatı kadın ve cinsellik üzerinden kontrol eder. Toplumun denetim altına alınabilmesi kadın kimliğinin ve cinselliğin yeniden inşasını gerektirir.

AKP de bunu yapmaya çalışıyor.

Günümüzden 6000 yıl önce, sınıflı-ataerkil toplum aşamasında ve esas olarak tek tanrıcı dinler döneminde belirlenmiş kuralları topluma dayatıyor.

Kadının toplumsal yaşamdan yalıtılması, erkeğin emri altına sokulması gereği o zamanlarda ortaya çıkmıştı.

Amaç saltanat kurmak, sömürmekti. Bunun için kadın ahlaken mahkum edilip, evde mahpus edildi, erkek de başına bekçi olarak dikildi.

Böylece bir taşla birden çok kuş vuruluyor, yalnızca kadın değil erkek de itaatkar kılınmış oluyordu.

Baskıcı yönetimlerin dine mecbur olmalarının da, dinin kaçınılmaz biçimde rejim destekçiliğini üstlenmesinin de nedeni bu mantıktır.

*****

Sınıflı toplum yapısı dini yarattı, egemenler dini kullandı, din egemenler için emirler yağdırdı.

Çok farklı iktisadi ilişkilerin, farklı toplumsal formasyonların koşulladığı yaşam kalıpları bugün için belirleyici kabul edilebilir mi?

İslam; Arap yarımadasında, göçebe çoban üretim ilişkilerinden ticaret ekonomisine ve yerleşik hayata geçmek üzere yola koyulmuş Bedevi kabilelerinin inanç sistemi.

Kadın doğal olarak evde. Adı üzerinde sınıflı toplum yapısı. Aşiretin lideri asacak kesecek. Kadının kaderini bu ilişkiler belirleyecek.

İslam o toplumsallıkta gelişti. Ticaret toplumunun ufuk çizgisi Bağdat’a, Halep’e, Şam’a, Ürdün kentlerine kadar uzanıyordu. Oralarda gördüğü şeyler tarımın biriktirdiği artı değerle inşa edilmiş kentler, hanlar, saraylardı.

Arap yarımadasında tarım yapılacak olanaklar sınırlıydı. Bu ise Medine’deki yağmacı ticaret toplumunun baskıya, disipline olan mecburiyetini artırıyordu.

İslam hızla devletleşti. Yerleşik yaşamın yaydığı rahatlıkla gevşemiş komşu devletleri askeri disiplini ve şeriat ideolojisiyle ele geçirdi. Emevi hanedanlığı sırasında, iktidarını tam da ufuk çizgisindeki topraklara taşıdığında kökenlerinden çoktan kopmuştu.

*****

İslam’ın her sözünde, her eyleminde kadının ve erkeğin cinsel kimlikler üzerinden kontrol edilmesi edimi işte bu nedenlerle mevcuttur.

AKP 6000 yıl öncesinin referanslarıyla toplumu biçimlendirmeye ve tarihin akışını tersine çevirmeye çalışıyor. Açlığınızı inancınızla giderin diyor. 

Bunu diyenin itaat buyurmaktan başka çaresi olabilir mi?

Ne hakla diye sorulmaz mı, kadın emre boyun eğer mi?

Mümkün değil.

Dayatılanlara itiraz edeceğiz, itirazı örgütleyeceğiz.

Kadın eğilmeyecek. Eve kapanmayacak. Örtünmeyecek.

Kadının saklayacak neyi, erkeğin itaat edilecek hangi özelliği var? Erkek iktidar, iktidar zorba olsa ne yazar.

İnsan insan olduğundan beri kadın ve erkek olarak birlikte olmadı mı?

Saklanacak tek şey ayıptır. İnsan saklamak zorunda kalacağı ayıba bulaşmamalıdır. Kadının, kadın olmaktan kaynaklı hiçbir ayıbı yoktur. Kadını ayıplı görenlerin kendisi insan olarak ayıplıdır. Kadına itaat etmeyi ve örtünmeyi emredenlerin yapmaları gereken ayıplarından kurtulmalarıdır.

Örtünmek hangi “günah”tan kurtarır? Daha yeni doğmuş bebeye cinsiyeti nedeniyle “günah” biçmek hangi insanlığa yakışır?