Darbe girişiminden şeriatçı kalkışmaya

Uzun süredir Türkiye’nin her olasılığa açık siyasal bir iklimin içinde debelendiğini, emperyalistlerin Erdoğan’la işlerinin bittiğini, darbe dahil, her şeyin gündeme sokulabileceği bir kaosun hakim olduğunu yazıyoruz. Erdoğan ve AKP hem içeride hem de dışarıda tam bir kriz başlığıdır. Türkiye’nin istikrara kavuşması mümkün değil. Dış politikada geri bastılar, aynı şey içeride olanaksız. Putin’le dostluk ilan ettiler, ama, içerideki dinselleşmeden geri adım atmaları kendilerini inkar olur.

***

Belli ki bu darbe girişimini daha sonrası için planlıyorlardı, kendilerine yönelik operasyon bilgisi aldıkları için erkene çekmek durumunda kaldılar. Haliyle çok acemice oldu. Siz hiç gece yarısından önce, bütün televizyonlar prime time yayındayken, köprüde darbe yapıldığını gördünüz mü ? ABD bekledi, AKP toparlanma imkanı buldu.

***

Dinci iki klik arasındaki çatışma devam ediyor. Kimileri bu çatışmadan Türkiye’nin kaderini belirlemeye çalışıyor, kimileri de halk adına bir şeyler çıkabileceği umuduna kapılıyor. Hiçbir darbe halk yararına sonuç üretmez. Ülke ve halkın çıkarına kazanımlar ancak halkın örgütlü gücüyle vereceği mücadelenin sonucunda elde edilebilir.

***

AKP bu darbe girişimini gerici saldırısını artırmak ve başkanlık sistemi amacıyla değerlendirecektir. Demokrasi bahanesiyle hemen ertesi gün sokaklara dökülen şeriatçı güruhun hali bunu gösteriyor. Maalesef düzen muhalefeti ve CHP yaşananları değerlendirmek bakımından tam bir körlük içindeler. Kılıçdaroğlu’nun ertesi gün Meclis’te yaptığı konuşma bunu gösteriyor. CHP AKP’den demokrasinin kıymetini bilmesini bekliyor ve böyle olacağı yönünde beklenti de yaratıyor.

***

AKP’nin darbe girişiminden sıyrıldıktan sonra diline doladığı demokrasi kendi siyasal hedeflerini desteklemesi için muhalefete tanıdığı söz hakkıdır. Dört parti, demokrasi adına ortak bildiriye imza atarken İsmailağa cemaati şeriat sloganlarıyla Taksim’e yürüyordu. Böyle bir ortamda CHP ile HDP’nin AKP demokratlığında birleşmeleri hazin.

***

Fettullahçılar AKP’ye büyük bir hizmette bulunarak görevlerini tamamlamış oldular. AKP bundan sonra hızla parti-devlet inşasındaki eksikleri gidermeye yönelecek. Ancak belki de bundan daha önemlisi kendi tabanını dinci rejim hedefi açısından konsolide etmek için elde ettiği olanağı sonuna kadar kullanacak. Ve belki daha da önemlisi o taban içinde ittifak ilişkisi bağlamında yer alan en radikal cihatçı grupları laik kesime karşı paramiliter silahlı kuvvet olarak organize edecek.

***

AKP kendisine yönelik bir darbe girişimini bertaraf etti ama, bu tür olayların arkası gelecek. Belli ki ordunun içinde ciddi çatlaklar var. Sorun yalnızca Fettullahçı yapılanma değil. Böyle olsaydı darbe girişiminin bastırılması için polis değil, diğer askeri birlikler kullanılırdı, güvenemediler. Böyle olsaydı orduda bunca geniş bir operasyon yapmazlardı. Arkası gelecek çünkü AKP dinci bir rejim kurmaya çalışıyor, IŞİD ve birkaç gündür görüldüğü gibi her türden şeriatçı grubu açıktan besliyor. Türkiye global ölçekte İslamcı terörün yuvası haline gelmiş durumda. Etnik ve mezhebi eksenlerde ciddi bir toplumsal yarılma mevcut. Böyle bir ülkede herkes her şeyi dener, böyle bir ülkede emperyalizm herkesi kullanmaya çalışır.

***

Böyle bir girişimin ABD’den habersiz, beklentisiz olacağını düşünmek yanlış olur. Türk ordusunun hiçbir kesimi NATO’dan bağımsız darbe planı yapamaz. Belli ki bir arıza yaşandı. Bir de bu nedenle arkası gelir.

***

Tehlike büyük ve yapılabilecek tek şey gericiliğe karşı örgütlenmek. Topluma nüfuz eden, aydınlanmacı kesimlerle teması artıran, işçi sınıfının rahatsızlıklarını hisseden ve hak arama mücadelesini örgütlemeyi hedefleyen, sabırlı, titiz, akıllı bir çalışmaya ihtiyacımız var.