Bizimkiler Biden'a bayıldı

Biden ülkemizi ele geçirdi.

Görüşmedik kimse, değinmedik konu bırakmadı. Sanki memleketin başkanı.

Gazeteciler, tutuklu eş ve çocukları, iktidar partisinin, ana ve küçük muhalefetin temsilcileri. Hepsiyle ayrı ayrı.

Gündem Türkiye. Anayasa, hendek savaşları, “çözüm” süreci, yeni masanın nereye kurulacağı, üzerinde nelerin olacağı, basın ve ifade özgürlüğü, IŞİD ile mücadele, terörist diye derdest edilen 1128’lerin durumu. Tempo gerçekten bayıltıcıydı.

Aslı Aydıntaşbaş Biden’ı ebeveyni gibi gördü, buna bayıldı. Amerika bizi koruyup kollamaya çalışıyormuş.

Cumhuriyet’ten Ceyda Karan Biden’ın Avrupalıların Türkiye’yi NATO’dan atma niyetini kendilerinin engellediğini söylediğini aktardı. Böyleyse önemli. NATO’dan atılmamak için ABD’nin koynuna girmek gerekiyor demek ki ? Ama yine de anlaşılmıyor: AB’nin demokrasi adına AKP’yi NATO’dan çıkarma tehdidi mi iyi, yoksa bunu ABD’nin engellemiş olması mı ? Demokrat olan hangisi. AB’cimiyiz, ABD’ci mi ?

HDP’den Ayhan Bilgen, ABD’nin Kürt sorununda demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha ilettiğini açıkladı. Çöz çöz bitmedi şu sorun. Daha daha çözülecek. Savaş devam edecek, masalar kurulup kurulup devrilecek. O sırada bayılan bayılana.

Cüneyt Özdemir Jill’in (Biden’ın eşi oluyor) Ortaköy kafesinde kendisine ismiyle hitap etmesinden duyduğu iftiharı açık etmekten pek memnundu. Kadın ismini bile biliyor. Güzel. Kim bilir nasıl telaffuz etmiş ve Cüneyt buna nasıl bayılmıştır.

Biden Can Dündar’ın oğluna babasının çok cesur birisi olduğunu, O’nunla övünmesi gerektiğini söylemiş. Bu gence acıdım. Söylenenlere bayılmış. Söyleyene hiç bakmamış.

Amerika tam bir sosyal pazarlama tekniğiyle hazırlanmış. Herkese gereken neyse o söylenecek. Mesajlar hükümete ve esas olarak Erdoğan’a. Anlaşılan Erdoğan bunları duyunca iptal etti ortak basın açıklamasını. Ne olur ne olmaz. Biden bunları bir de herkesin önünde yüzüne söylerse, kendine hakim olamayıp bayılırsa...

Biden, Erdoğan ve ekibinden rahatsız olduklarını ifade ediyor. Hafif kulak çekiyor. Bizimkiler bekliyor: Türkiye’ye demokrasi gelecek. İktidar ipleri biraz gevşetecek. Hendek savaşlarının tarafları bir masaya toplanacak.

Olur mu ? Olur. Zira ABD uzun süredir AKP’ye ayar vermeye çalışıyor. Kaset olaylarını, seçimlerde Doğan medyasının HDP’ye destek sunmasını herkes hatırlar. Değişik Amerikan resmi kurumlarından Türkiye’nin IŞİD konusunda gereğini yapmadığına ilişkin kesintisiz açıklamalar. Suriye’den tamamen kovmalar. Başika’dan def etmeler. Rahatsızlık ayyukta.

İyi de AKP ABD için neden dert ? Soru önemli. Çünkü ABD’nin Türkiye’de nasıl bir rejim istediğini bağlıyor. Soruyu idrak edebilmek için bayılmayıp, ayık kalabilmek gerekiyor.

ABD emperyalist bir ülke. Şimdi herkesle IŞİD konusunu görüşüyor. Tamam da bu katliam makinesini kendisi yaratmadı mı ? Kendisi eğitmedi mi ? Şimdi bölgeye yerleşti ya tamam. Terör örgütünün işi önemli derecede bitti. O halde artık bu yeni durum anlamayanlara anlatılacak. Bilal’e anlatır gibi. Biden değişik toplantılarda bunu yapıyor. “Türkiye iyi yolda değil” diyor. Söyleyene bak.

Bizim generaller 12 Eylül’de darbeyi yapıp, bütün solu zindanlara doldurduğunda, idam sehpaları kurduğunda, kitapları yaktığında, Kürtlere bok yedirdiğinde, göz altıları faili meçhul ettiğinde, Erdal’ı çantasında bildiri var diye yaşını büyütüp astığında, bu Amerika değil miydi kulağına “bizim çocuklar işi bitirdi” diye fısıldanan. Ya da Vietnam halkının emdiği sütü burnundan getiren. Taliban’ı Pakistan kamplarında Suud parasıyla eğiten.

Kimden medet umuluyor ? Kimin ağzının içine düşülüyor ? Kimin selamından sarhoş olunuyor ? Kimin övgüsünden kıvanç duyuluyor ? Bunlar kimin karşısında bayılıyor ?

Bu bir şovdur. Amerikan şovu.

Bu şov sahnesinde hiç kimse demokrasi ve insan hakları göremeyecek. ABD Kürt sorununu çözmeyecek. Dert başka: AKP’nin IŞİD ile ilişkilenmesini kesmek istiyorlar, bir. AKP’ye PYD-YPG’yi kabullendirmeye çalışıyorlar, iki. Türkiye’de, sol da dahil, bütün muhalefetin katkılarıyla Erdoğan’ın kişiliğine sıkıştırılmış siyasi tansiyonu düşürmek için ara bir yol arıyorlar, üç. Muhalefeti adam etmeye çalışıyorlar, dört.

ABD milyonlarca kez öpücük kondursa da bu düzen adam olmaz. Düzen ve aktörleri tamamen iflas etti. Biden bunu gösterdi. En cevval AKP karşıtlarını karşısına dizdi. Dizilenler bayıldı.

Biz işimize bakalım. Bağımsız sosyalist hattı büyütelim.