Z(AMK)

30 Mayıs’ta başlayan “Türkçe Olimpiyatları” 14 Haziran’da bitti. Kimi gazeteciler, Yıldıray Oğur gibi “Türkçe Olimpiyatları'nın arkasında kesin cemaat var…” türü çapsız espriler yaptı. Kimi milletvekilleri Hakan Şükür’ün “Dunya kupalarının en hızlı golunu attım ulkem sevındı Turkce olımpıyatları sosyal medyada bırıncı bu arkadaslarımızda gonlumuzde bır INCI (…) Turkıyemız ve Turkcemız dunyanın en guzel ulkesı ve dılı lutfen sahıp cıkalım guzellıklerı konusalım”ı ya da Melih Gökçek’in “HERKEZİ #dunyaturkcekonusuyor MESAJ ATMAYA DAVET EDİYORUM:) ”u gibi, Türkçe hariç her şeye benzeyen tivitler yolladı birçok popüler isim, popülaritesini arttırmak için piyasa yaptı. Televizyon kanalları “Start verildi” başlıklarıyla haberleştirdi Kamu Spotu olarak ekranlarda arz-ı endam edildi. En sonunda da hatıra parası bastırıldı.

Aslında bütün olay, nitelikli çocuk istismarıydı görülmedi. Çocukluğumuzun iç içe geçmiş dört halkasına ve ismine yine yazık oldu.

***

Kürtaj sözcüğü Fransızca kökenli Nekrofili (ölüsevicilik) de öyle… Adına “Türkçe Olimpiyatları” denen rezilliği düzenleyenlerin, siyaset dilinde kullandıkları bunlar gibi pek çok sözcük de yabancı kökenli. Fransız Öpücüğü ise şimdi olmasa bile, pek yakında yasaklanabilir. Postmodern “Eros” olmaya özenen Yargıtay’dan cinsel hayatımıza yönelik daha renkli yaptırımlar beklemek hakkımız, bu saatten sonra. Kadınların özel günlerini her ayın ilk haftasında yaşamak zorunda olması gerektiğine ya da önsevişmenin süresine kadar inecek detaylı yaptırımlar kimseyi şaşırtmamalı. Ama ne demişti Cemal Süreya: “(…) yoksuluz gecelerimiz çok kısa / dörtnala sevişmek lazım.

***

CHP’nin Kürt sorununun çözümü önerdiği ‘yol haritası’ ile birlikte Radikal’in gündeme taşıdığı ‘Akil adamlar’ listesi geniş yankı uyandırırken bu konuyu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen uluslararası nitelikteki ‘Aksakallılar Konseyi’ toplantısında Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’e sorduk. İsen, ‘Aksakallılar Konseyi’nin bir süredir faaliyet gösterdiğine dikkat çekerken ‘Akil adamlar meselesi Batı’ya özgü bir olay gibi algılanıyor. Oysa öyle değil, bizde eskiden bu yana gelen bir uygulama. Uluslararası bir yapı olan Aksakallılar Konseyi de, 3. toplantısını gerçekleştirdi’ dedi. Türkçe Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin organlarından biri olarak bir süredir ‘Aksakallılar Konseyi’nin faaliyet gösterdiğine dikkat çeken İsen, kendisinin Türkiye’nin temsilcisi olarak bu konseyde yer aldığını belirtti.”*

Mustafa İsen ismini, muhafazakâr sanat tartışmalarından hatırlarsınız. Bir akil adamdır kendisi, aksakalları eksik rüyalardan uzak. Derler ya, düşman başına… Radikal gazetesi de durmadı, yazarlarına birer “akil adam” listesi oluşturttu. Örneğin, Yargıtay’ın henüz isminden dolayı cezalandırmadığı Oral Çalışlar’ın listesi sırasıyla şu isimlerden oluşuyor: Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Dengir Mir Mehmet Fırat, Orhan Pamuk, Yıldız Ramazanoğlu, Rakel Dink, Can Paker, Güler Sabancı, Sezen Aksu, Fehmi Koru. Babası kadar “akil” sayılabilecek Reşat ise, kürtaj karşıtı eyleme katılan kadınlara “kaşar” demişti, eylemden bir gün önce. Akillik ülkemizde babadan oğula geçer, sakillik baki kalır.

***

Araya yıldızlar koyarak, bölük pörçük ve dağınık yazmak hep kolaycılık gibi gelmiştir bana. Benimki kolaycılıktan ziyade, değinmeye çalıştığım birbirinden bağımsız gündemlerin ortak bir noktaları olduğunu düşünmemden… Yazının başlığı da bu düşüncenin ürünü. ZAMK: Dilimize yapışan erkek egemen, maço kelimeler AMK ise, faşizan unsurların eksik olmadığı Sözcü gazetesinin çıkarmaya başladığı spor gazetesinin ismi… Ağdalı bir dil olmasıyla övündüğümüz Türkçeyi cemaatin olimpiyatları temsil ediyor, küfür kısaltmaları gazete ismi oluyor. Pornografi ve teşhirciliğin, çocuk istismarının üzerinden bir dil yeniden kuruluyor. Halk arasında “nereye çeksen oraya gider” diye de övünç kaynağı yapılan dilimiz, çekenin elinde kalıyor. Sözcüklerine tezahür eden sapıklığı, “diline vurmuş”luğu, kadın düşmanlığını anlatan iki sözcük hediye ediyorum hepsine, Hulki Aktunç’un “Argo Sözlüğü”nden: Mandıra Köpeği.

Anlamını merak ediyorsanız, mutlaka öğrenirsiniz. Belki de Türkçenin güzelliklerini bu sözlükte bulursunuz, bayağılığa kaçmadan.

* http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=10...