Bir zamanlar solcuların yaptığı işi şimdi Kuzey Birliği yapıyor.

‘Neden oyumu Kuzey Birliği’ne verdim’

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR-İTALYA Yazıları

Geçtiğimiz 28-29 Mart 2010 günlerinde İtalya’da gerçekleştirilen kısmi bölgesel seçimler merkez sağın zaferiyle sonuçlandı. Merkez solun 7, merkez sağın 6 bölgede seçimleri kazanmasına karşın merkez sağ Milano, Roma, Torino, Venedik, Napoli, Reggio Calabria gibi şehirlerin başkenti olduğu kalabalık ve önemli bölgelerde başarılı oldu. Merkez sol kuzey İtalya’da bütünüyle silinirken, Kuzey Birliği partisinin (Lega Nord) oylarını üçe katlayarak yüzde 12.7’ye çıkarması dikkat çekti.

2005 yılındaki bölgesel seçimlerle de karşılaştırıldığında merkez sağı temsil eden partilerin oylarının önemli oranda arttırdığı gözleniyor. Yabancı düşmanı kimliği ile öne çıkan Kuzey Birliği, kuzeyde başarılı olmasının yanı sıra orta ve güney İtalya’da da oylarını önemli ölçüde tırmandırdı. Umberto Bossi’nin elde ettiği başarıyı anlamaya çalışan Corriere Della Sera, Kuzey Birliği’ne oy verenlere, ‘Neden Kuzey Birliği?’ diye sordu. Corriere Della Sera’nın portalında yayımlanan bu soruşturmaya yanıt veren ve neden Bossi’nin partisinde karar kıldıklarını açıklayan seçmenlerin görüşlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Salon partisi değil, halkın yanında
Kuzey Birliği’nin bölgesel seçimlerde başarı kazanmasının en önemli nedeni gerçek bir parti olması ve başka siyasi partilerin tersine gerçek politika yapması. Halkın arasında ve her zaman mevcut. Çalışıyor ve üretiyor. Hem işçi sınıfının hem işveren kesiminin sorunlarını yakından izliyor. Bir salon partisi değil. Nerede yaşamsal sorunlar var orada Lega Nord var. Modern bir parti, kendini bugünkü koşullara uyarlamakta başarılı oldu. Bu yolda devam ettikleri sürece bir tek kuzeyde değil tüm İtalya’da başarılı olacaklar.

Bir dönemin İtalyan Komünist Partisi gibi çalışıyorlar
Kuzey Birliği üç temel nedenle başarılı oldu. Öncelikle kitlesel anlamda gelişen göçmen akınının halkı kaygılandırdığını farketti ve göçmen sorununun siyasi bir program üretilmeden yönetilemeyeceğini ortaya koydu. İtalya gibi nüfusu 65 milyon dolayında olan bir ülkede göçmen nüfusun sayısı 5 yılda 1 milyondan 5 milyona ulaştı. Oysa Fransa ve İngiltere’de göçmen nüfus, elli yıl boyunca yoğunlaştı. İkincisi Kuzey Birliği bir dönemin İtalyan Komünist Partisi (PCI) gibi çalışıyor. Hemen her yerde varlar, birebir halkın ve sorunlarının yanındalar. Halka federal bir sistemin daha yapıcı olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Üçüncü neden Kuzey Birliği’nin yönetimde olduğu yerel yönetimlerde kamu işleri kusursuz işliyor. Bu nedenle bir dönem sola oy verenler de hizmetten hoşnut kaldıkları için zaman zaman yabancı düşmanlığı yapsa da Kuzey Birliği’ne oy veriyor. Bu son seçimde daha önce sola oy verenlerden ve ekonomik krizden etkilenen işçi sınıfından çok oy aldı.

Lega Nord gevezelik yapmıyor
Halk bu partinin boşa konuşmadığını, verdiği sözleri tuttuğunu gördü. Çalışan, üreten ve halkın yanında olan tek siyasi parti şu anda İtalya’da.

Televizyonda görünmediler
Bölgesel seçim öncesindeki siyasi kampanya döneminde Kuzey Birliği televizyon kanallarında yüzde 1’lik bir yer tutunmasına karşın en başarılı siyasi parti oldu. Neden? Silvio Berlusconi, Antonio Di Pietro gibi birçok liberi tersine sürekli televizyonda görünmek yerine meydanlara, semtlere gittiler, halkın sorunlarını dinlediler ve çalıştılar. Bu yönde biz İtalyanlar için yeni bir umut Kuzey Birliği.

Sol yok ki
Kuzey Birliği neden başarılı? İtalya’daki solun durumuna bakın. Merkez sağa muhalefet eden bir sol yok ki ortada. Kayıplar. Sesleri çıkmıyor.
İşçilerin sorunlarını Kuzey Birliği dinliyor

1970’li yıllarda yoksul güneyde fabrikada işçiydim. Mafyaya ve terorizme karşı işçi arkadaşlarla mücadele ediyorduk. Ama 2010’da her şey değişti. 1970’ler ve 80’ler boyunca işçi sınıfı ne endüstriyel ne de siyasi anlamda kazançlı çıktı. Alternatif bir yaşam sağlanamadı biz işçilere. Güç durumda kaldığımız zaman sendikalar fabrikanın kapısına koşuyor, ama dışarıdan. İçeride yoklar. İdeolojiler silinince oyunun kuralları değişti. Sol siyasilerden bir destek gelmedi hiç. Oysa Kuzey Birliği, güneydeki fabrikalara kadar geldi, sorunlarımızı dinledi. Her zaman bölgedeler. Bir zamanlar solcuların yaptığı işi şimdi Kuzey Birliği yapıyor.