TYS 2 Temmuz mesajında Aziz Nesin'i unuttu

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 2 Temmuz Sivas Katliamı’yla ilgili açıklamasında El Razî, El Kindî ve Giordano Bruno anıldı, hatta Kılıçdaroğlu da Çubuk'ta uğradığı saldırı vesilesiyle ismi geçmeden açıklamada yerini aldı ama katliamcıların hedef aldığı, üstelik sendikanın kurucu üyesi olan Aziz Nesin unutuldu.

soL - Haber Merkezi

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 2 Temmuz mesajında Sivas Katliamı sırasında yanan otelde bulunan ve katliamcıların asıl hedefi olan Aziz Nesin'i anmadı. Tarih boyunca bağnazlığın hedefi olmuş Bruno, El Razî, El Kindî gibi düşünürlerin anıldığı açıklamada sendikanın kurucu üyesi olan Aziz Nesin'in adı geçmedi.

Bugün yayımlanan açıklamada dinci bağnazlık örnekleri olarak El Razî, El Kindî ve Giordano Bruno’ya yapılanlar anılırken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk'taki asker cenazesinde yapılan saldırıdan da söz edildi.

Sendikanın, kurucu üyesi Aziz Nesin’in ismini anmadığı 2 Temmuz açıklaması şöyle:

Er Razî, El Kındî ve Bruno'dan 2 Temmuz 1993 Sivas'a...

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta insanlarımızın dinci bağnazlık ve kinle yakılmasının üzerinden yirmi altı yıl geçti. Yirmi altı yıldır her 2 Temmuz'da bu “katliamın” bir tarihinin olduğunu, o gün orada başlamadığını ve orada bitmeyeceğini söyledik.

Çünkü biliyoruz ki siyasi iktidar ile din ilişkileri, iktidarın sürdürülmesi için ‘araçsallaştırıldığında’ o toplumu geliştirecek düşünce özgürlüğünün önüne her türlü engel çıkarılır.

Çünkü biliyoruz ki bugün din ve ve siyasal iktidarı elinde tutanların yeri geldiğinde gururla anlattıkları, sadece iki yüz yıl sürebilen İslam Aydınlanmasının önemli filozoflarından Er Razî'nin kafasına sultan kitapla vurmuş ve gözlerini kör etmişti. El Kindî altmış yaşından sonra kamçılatılmış, İbni Sina ömrü boyunca gizlenerek o ülkeden bu ülkeye kaçmak zorunda kalmıştı.

Çünkü biliyoruz ki siyaset ve din işleri birbirinden ayrılmadan önce bütün Avrupa'nın gece göğünü; cadı diyerek yakılan kadınların, Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcisini sorguluyor diyerek yakılan düşünürlerin alevleri aydınlatmıştı.

Çünkü biliyoruz ki sultanları, padişahları, emirleri, kralları, iktidar sahiplerini bu kadar korkutan özgür ve bağımsız düşüncedir.

Er Razî'ler, El Kindî'ler, Bruno'lar bilincimizdeyken 2 Temmuz 1993'e geldiğimizde orada bize yaşatılan kıyımı bu yüzden hemen tanıdık. Bu ülkenin muhalefet liderine saldıran güruh, insanların sığındığı evi ‘Yakın’ diye bağırdığında bu sesin sahibini de hemen tanıdık. Ve işsiz ve aç kalan yoksul bedenlerin kendilerini devletin kurumları önünde ateşe vermesinin anlamını hemen anladık.

Bugün, 2 Temmuz 1993'ü anarken bütün bu tarihsel tanıklığımızın bilinciyle hareket ediyoruz. Bu nedenle sürekli; din ve dünya işlerinin ayırılmasını, insanın varlık nedeni olan toplumsal eşitliği, vicdan özgürlüğünü, tam ve mutlak demokrasiyi, insanların dinleri, milliyetleri, cinsiyetleri yüzünden ayırıma uğramadığı bir dünyayı kuracağız, kurmalıyız diyoruz.

Türkiye Yazarlar Sendikası

Not: TYS her yıl olduğu gibi yıl da Zincirlikuyu Mezarlığı'nda saat 11'de Asım Bezirci ve Rıfat Ilgaz'ın mezarları başında bir anma etkinliği yapacaktır.”