Türkiye'de 4 doğal alan yok oluyor

Dünya Kuşları Koruma Kurumu (Bird Life International) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları’nı (ÖKA), Avustralya’nın Sydney kentinde gerçekleşen Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Dünya Parklar Kongresi’nde açıkladı.

Tüm dünyadan 3 binin üzerinde doğa korumacısının, akademisyenin ve yerel halk temsilcisinin katılımı ile hazırlanan rapora göre dünyadaki doğal yaşam alanlarından 356 tanesi “tamamen yok olmak üzere” kategorisinde.

Hem kuş türleri hem de diğer doğal varlıklar açısından öncelikle korunması gereken alanlar olarak açıklanan ÖKA’ların dünya çapındaki sayısı 12 binden fazla.

Dünya Kuşları Koruma Kurumu Bilim Direktörü Melanie Heath yaptığı açıklamada, “Tüm dünyada bu alanları 1970’li yıllardan beri araştırmakta ve izlemekteyiz. İnsan kaynaklı nedenlerle gerçekleşen bu yok oluş özellikle yerel halklar olmak üzere toplumların tamamını etkilemekte. Başta hükümetler tarafından olmak üzere, bu alanların kurtarılması ve korunması için gereken önlemlerin alınması ve çözüm için bir an önce somut adım atılması zorunlu” dedi.

TÜRKİYE'DE DÖRT RİSKLİ BÖLGE

Raporda yer alan Türkiye’deki dört alan ise Dicle Vadisi, Burdur Gölü, Ereğli Ovası ve Seyfe Gölü. Hepsi de yanlış su ve tarım politikaları nedeni ile yok oluyor.

2015 yılında tamamlanması planlanan tartışmalı Ilısu Barajı, tüm dünyada UNESCO Dünya Mirası Listesi kriterlerinin 10’da dokuzunu karşılayan tek yer Hasankeyf’in de içerisinde yer aldığı Dicle Vadisi için en önemli tehditlerden biri.

Burdur Gölü ise, gölü besleyen akarsuların barajlarla kesilmesi ve yer altı suları sondaj kuyularının aşırı miktarda su çekmesi sonucu 35 yılda üçte bir oranında küçüldü.

Tuz Gölü’nün bulunduğu Konya Havzası’nda yer alan Ereğli Ovası da Burdur Gölü’yle benzer kaderi paylaşıyor. Ovayı besleyen nehirler ve yeraltı su rezervleri, barajlar ve sondaj kuyuları nedeni ile kurudu. Tuz Gölü’nde bu sene flamingolar üreyemedi.

Kırşehir’deki Seyfe Gölü de aynı nedenler ile tamamen çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya.