Türkiye sınırdışı ettiği Belçika saldırganı için 'terör şüphelisi' dememiş

Türkiye'nin sınır dışı ettiği Brüksel saldırganlarından İbrahim el Bakraoui hakkında, sınırdışı edilişi sırasında "terör şüphelisi" olduğu bilgisinin yer verilmediği iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki saldırıları gerçekleştirenlerden birinin geçen yıl haziran ayında Antep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklayarak "Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir" dedi.

Bahsedilen kişinin  İbrahim el Bakraoui olduğu ortaya çıktı.

Belçika'daki  aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders, Erdoğan'ın açıklamasının yer aldığı haberi Twitter’da paylaşarak "Eğer bu doğruysa o zaman (Hollanda Başbakanı Mark) Rutte istifa etmeli" ifadesini kullanmıştı.

Ortaya çıkan bir belgede, İbrahim el Bakraoui'nin sınırdışı edileceğinin belirtildiği ancak "terör şüphelisi" olduğundan söz edilmediği görüldü. Dışişleri Bakanlığı imzalı belgede, Bakraoui'nin kimlik bilgileri ve Belçika'ya gönderileceği uçak bilgileri yer alıyor.

İlgili belge şöyle;

Öte yandan Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, el Bakraoui'nin Türkiye'den iki kez sınırdışı edildiğini belirterek ilkinin "idari bir sınır dışı" olduğunu söyledi. Yetkili, saldırganın 25 Ağustos'ta ikinci kez sınırdışı edildiğini bildirdi.