Türkiye, işkence ve cinsel tacizden 45 bin avro cezaya mahkum oldu

İki farklı gözaltında işkence ve cinsel taciz davasını değerlendiren AİHM, Türkiye'yi işkence yasağını ihlal etmek ve işkence iddiasını etkin soruşturmamaktan 45 bin Avro cezaya çarptırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki kadına gözaltında şiddet ve taciz nedeniyle Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence yasağını düzenleyen 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

İŞKENCE VAR, SORUŞTURMA YOK

Bianet'te yer alan habere göre, A.S.E. adlı kadın 25 yaşındayken (Haziran 1999) “yasadışı örgüt üyesi” suçlamasıyla gözaltına alınmış, 4 gün boyunca işkence gördüğünü, kıyafetlerinin çıkartıldığını ve tecavüzle tehdit edildiğini söyleyerek savcılığa başvurmuştu. Mart 2007’de polisler hakkında takipsizlik kararı verilmiş ve A.S.E.’nin temyiz talebi reddedilmişti.

AİHM, Türkiye’nin hem işkence yaparak hem de işkence iddiasını etkin olarak soruşturmayarak AİHS’in 3. Maddesini ihlal ettiğine karar verdi ve Türkiye’yi 45 bin Avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

İŞKENCE ETKİN SORUŞTURULMADI

D.A. ise 22 yaşındayken broşür dağıtırken gözaltına alınmış ve polis aracında darp edildiğini, polisin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu; şiddet ve cinsel tacizin karakolda devam ettiğini, polislerin kendisini tecavüzle tehdit ettiğini söylemişti. D.A. hakkında polise mukavemetten ve görevini yaptırmamak suçlamalarından dava açılmış, D.A. da polislerden şikayetçi olmuştu. Mahkeme, D.A.’nın yaralarının polise direnmekten kaynaklı olduğuna karar vermiş ve D.A.’nın itirazı reddedilmişti.

AİHM, Türkiye’yi işkence suçunu etkin soruşturmamaktan suçlu buldu. D.A. tazminat talebinde bulunmadığı için para cezası vermedi.