Türkiye Irak'ta kendi milis gücünü yaratıyor

Tıkrit'i özgürleştirme operasyonu devam ederken, Musul harekatından önce Türkiye'nin de kendisine bağlı bir milis gücü kurmaya başladığı iddia ediliyor.

Dış Haberler

Irak ordusu ve Şii milisler, İran'ın komutasında Tıkrit'i Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kurtarmak için harekata başladı. IŞİD'in Irak'taki "başkenti" Musul'a yönelik uluslararası operasyonun da yakında başlayacağı belirtiliyor.

Musul operasyonunun zamanı, bileşenleri ve içeriği hakkındaki belirsizlik sürerken, Türkiye, üst düzey yöneticilerinin ağzından Musul'u kurtarma operasyonuna destek vereceğini ilan etti. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'yi kabul eden Tayyip Erdoğan, Irak'ın terörle mücadelesinde ortak adımlar atacaklarını söyledi.

Erdoğan, Irak ordusuna IŞİD'le savaşında eğitim ve ekipman desteği vereceklerini de açıkladı.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ: SÜNNİ MİLİS GÜCÜ
Ancak Ankara'nın pozisyonunun bununla sınırlı olmadığı belirtiliyor. Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar'ın haberine göre, Irak'taki Şii ve Sünni kuvvetler arasında bir "güç dengesi" yaratma doğrultusunda harekete geçildi.

Irak'taki Sünni Arapların, Şii "Halk Seferberlik" Milislerine benzer bir oluşum için adım attığı, Türkiye ile Körfez ülkelerinin de bu Sünni kuvvetleri destekleyerek IŞİD'le mücadelede bir güç dengesi yaratmak istedikleri belirtiliyor.

El Ahbar'a konuşan kaynak, Türkiye ve Körfez ülkelerinin Nineva'yı (yani Musul'u) kurtarma operasyonuna Şii milislerin katılmasına karşı çıkıyor. Bu nedenle, Sünni milis kuvvetlerinin eğitilmesi noktasında Türkiye'ye önemli bir rol düşüyor.

Kaynak, Türkiye ve Körfez inisiyatifine Irak merkezi hükümetinin de onay verdiğini iddia ediyor.

ŞİİLERDEN TEPKİ
Meclisteki en büyük güç olan Şii ağırlıklı Kanun Devleti Koalisyonu'ndan Saad el-Matlabi ise, Türkiye'nin Nineva'yı özgürleştirme operasyonuna katılmasına itiraz etti.

Matlabi, Türkiye'nin savaşa zaten dahil olduğunu, Irak ve Suriye'de teröristlere doğrudan destek verdiğini öne sürdü.

Matliabi, "IŞİD'e karşı savaşa katılmak için Türkiye'nin çeşitli girişimleri oldu. En yakın zamanda olanı, Türkiye ve Ürdün'ün katılımıyla oluşturulacak 20 bin kişilik bir ordunun Nineva'yı kurtarması" dedi.

Matlabi, Türkiye'nin önerdiği bütün planların hükümet tarafından reddedildiğini söyledi. Matlabi'ye göre, Türkiye'nin önerileri tamamiyle terörizme verdiği desteği unutturmak için. Matlabi, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki sorunların bir parçası olduğunu, bu nedenle terörle mücadelede rol almasının mantıklı olmadığını belirtti.

'TÜRKİYE ZAFERE ORTAK OLMAK İSTİYOR'
Bağdat Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan İhsan el-Şammari, Türkiye'nin Irak'taki "aletlerini" kullanarak IŞİD'e karşı savaşın zaferine ortak olmak istediğini savundu.

Ankara'nın "Irak'ta hala egemenliği olduğu" mesajını Tahran'a yollamaya çalıştığını söyleyen Şammari, Türkiye'nin destek vereceği Sünni grupların Nineva Valisi Asil el-Nuceyfi ya da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame el-Nuceyfi'ye bağlı kuvvetler olacağını belirtti.