Türkiye dünyanın dört bir yanında cami yapıyor

Türkiye’nin cami inşa etme diplomasisini tartışan bir makale kaleme alan Thomas Seibert, Diyanet’le ilişkili kurumların dünya çapında süren cami inşa etme çılgınlığını yazdı.

Tayyip Erdoğan’ın Küba ziyaretiyle gündeme gelen cami tartışmaları, Al Monitor’de Türkiye’nin cami yapma diplomasisini ele alan Thomas Seibert’ın yazısına konu oldu. Seibert, AKP’nin İslamcı politikalarının çok göz önünde olmayan bir boyutuyla, dünyanın çeşitli yerlerinde Diyanet ve bağlantılı kuruluşlar tarafından yaptırılan camileri ele aldı.

BİR DÜZİNE ÜLKEDE 18 CAMİ

Türkiye’de 80 bini aşkın cami bulunduğunu hatırlatan Seibert, Türk hükümetinin başka ülkelerde de TİKA üzerinden cami inşa ettirdiğini vurguladı. Seibert, Diyanet’e göre Türkiye’nin halihazırda bir düzineden fazla ülkede 18 büyük cami inşaatı yürüttüğünü ve bu ülkeler arasında ABD, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Filipinler, İngiltere, Filistin ve Somali’nin bulunduğunu aktardı.

Diyanet’le ilişkili Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) 1975’teki kuruluşundan bu yana 25’ten fazla ülkede 50’den fazla caminin yapımını üstlendiğini söyleyen Seibert, TDV’nin Arnavutluk başkenti Tiran’da 4500 kişi kapasitesiyle Balkanlar’ın en büyük camisini inşa ettirdiğini yazdı.

Yeni kabinede Diyanet İşleri Başkanlığı’nı doğrudan Başbakan’a bağlayan Ahmet Davutoğlu’nun bu hamlesiyle Diyanet’i dış politikada daha fazla kullanmaya niyetli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Seibert, yurtdışındaki camiler ve yardım programlarıyla ilgili konuşan TDV yöneticisi Mazhar Bilgin’in Türkiye’nin “dünyadaki Müslümanların tek umudu” haline geldiği sözlerini de bu çerçevede yorumladı.