Türkiye, AB'den 2018 yılının sonuna kadar 3 milyar Euro daha alacak

Reuters'in aktardığı bilgiye göre Türkiye 2018 yılı sonuna kadar AB'den 3 milyar Avro daha alacak.

Brüksel’de yapılan AB-Türkiye Zirvesi görüşmeleri çerçevesinde, Ankara’nın AB’den mülteci akınını önleme gerekçesiyle bilinenden çok daha büyük tutarda ek taleplerde bulunduğu açıklandı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye’nin Avrupalılardan sadece 3 milyar avro değil, 2018 yılına kadar ek 3 milyar avro daha istediğini bildirdi. Sosyal demokrat politikacı, Ankara’nın bu tür talepleriyle ilgili geçmişte de eleştirel açıklamalarda bulunmuştu. AB, en son kasım ayında Türkiye’nin mülteciler için harcamak üzere 3 milyar avro tutarındaki talebine olumlu yanıt vermişti. 

Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar Avro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini belirtmişti.

Diplomat, bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söylemişti.