Türkiye-ABD mutabakatı: IŞİD'den arındırılmış bölge

Türkiye-ABD arasında varılan mutabakatın sınırda "IŞİD'den arındırılmış bölge" oluşturmayı planladığı bildiriliyor.

Türkiye ve ABD'nin, Türkiye sınırını IŞİD militanlarından arındırma amaçlı olarak 'IŞİD'den arındırılmış bölge' için uzlaştığı öne sürüldü.

Bu hamlenin, ABD'nin İncirlik Üssü'nü kullanabildiği IŞİD'e karşı mücadele planının bir parçası olduğu belirtiliyor.

Hurriyetdailynews'den Serkan Demirtaş'ın haberine göre; tarif edilen bölgenin 98 km uzunluğunda ve 40 km genişliğinde olacağı, Mare-Cerablus sınır hattında uzanacağı bildirildi. Bu hattın önemli bir bölümü IŞİD kontrolü altında.

Kaynaklar, bölgeyi tarif etmede "Güvenli bölge" tabiri yerine "IŞİD'den arındırılmış bölge"yi tercih etme nedeninin, Washington'ın İran, Rusya ve Suriye hükümetine verilecek mesajın yanlış anlaşılma ihtimalini devre dışı bırakmak olduğunu ifade ediyor. Bölgeyi tanımlayan ismin, yalnızca IŞİD'le mücadele amaçlı olduğu ve Suriye hükümetiyle savaşı çağrıştırmasının istenmediği belirtiliyor.

BÖLGEYİ ÖSO KONTROL EDECEK

Hava operasyonu büyük oranda ABD jetleriyle yürütülecek, ihtiyaç duyulduğu takdirde Türkiye filosuna başvurulacak. Sınırda yerleştirilmiş uzun menzilli top bataryaları da bir saldırı karşısında ya da gerekli hallerde devreye girebilecek. Ancak Suriye hava sahası üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ise planlanmıyor.

Plan, bölgenin IŞİD'den arındırılması durumundaki kontrolünü Özgür Suriye Ordusu'na aktarmayı, Türkiye’nin kaygıları doğrultusunda PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesini önlemeyi içeriyor.