Türkiye 10 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi kaybetti

Ziraat mühendisleri, Türkiye’de uygulanmakta olan tarım politikaları nedeniyle, çiftçilerin son 10 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğine dikkat çekti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, yaptığı açıklamada "Son 10 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi kaybedildi" dedi.

Yapılan açıklamada, "AKP hükümetinin küresel güçlerin talepleri doğrultusunda ısrarla sürdürdüğü tarım politikaları sonucunda, sadece son 10 yılda tarım arazilerimiz 27 milyon dekar küçüldü. Çiftçimizin kazanamadığı için artık ekmekten vazgeçtiği tarım arazimiz Avrupa’nın merkezindeki Belçika’nın toplam yüzölçümüne yakın bir büyüklüktedir" denildi.

Türkiye’de teknik ve ekonomik ölçütlerde sulanabilir arazi büyüklüğünün 85 milyon dekar olduğuna işaret edilen açıklamada, modern sulama yöntemleri ile sulanabilir arazinin 125 milyon dekara çıkarılabileceğine ve yine modern yöntemler kullanıldığında, 26 milyon dekar olan su ile bekleyen arazinin 66 milyon dekara çıkarılabileceği ifade edildi.