Tuğluk: AKP resmi muhatap, ancak çözümde rol oynayamaz

Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, "seküler güçleri göreve çağırdığı" yazısının ardından başlayan tartışmalara yanıt verdi. "CHP bu kafayla partner olamaz" diyen Tuğluk, AKP'nin hala resmi muhatap olduğunu ancak Kürt sorununun çözümünde rol oynayamayacağını savundu.

Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, "Kobanê'den sonra çözüm süreci ve AKP'nin tükenişi" başlıklı yazısının ardından gelen "darbeci" eleştirilerine cevap verdi. Cumhuriyet gazetesinden Türey Köse'ye konuşan Tuğluk, AKP'nin resmi olarak hala muhatap olduğunu, ancak "partnerlikten" çıktığını söyledi. Tuğluk, "CHP bu kafayla partner olamaz" dedi. 'Süreç bitmedi' "Çözüm süreci"nin bitip bitmediği şeklindeki bir soruya, "Süreç bitmedi ama ciddi bir kriz içinde" cevabını veren Aysel Tuğluk, Kürt siyasetinin çözüm süreci konusunda güçlü argümanlar üretmemesi halinde bu krizin devam edeceğine dikkat çekti. "Kobani eylemlerinden sonra süreç adeta sil baştan ele alındı" diyen Tuğluk, sürecin bitmediğini, ancak yol da alınamadığını kaydetti. 'AKP partner olmaktan çıktı, muhataplıktan değil' Tartışma yaratan yazısında geçen "AKP partner olmaktan çıktı" ifadelerine de değinen tecrübeli siyasetçi, "Hükümet olarak elbette ki sorunların resmi muhatabı konumundadır... Ancak hem Türkiye’nin demokratikleşmesinde hem de Kürt meselesinin çözümünde artık rol sahibi değildir. AKP ile artık demokratik ve barışçıl süreç yürütülemez" diye konuştu. Tuğluk'tan siyasal İslam-kültürel İslam ayrımı Tartışmalı yazısındaki "seküler güçler" konusuna da açıklık getiren Tuğluk, "siyasal İslam" ile "kültürel İslam" arasında bir ayrım yaparak, AKP'nin de dahil olduğu siyasal İslamcı akımın parçalanacağını ve "kültürel İslam karşısında el pençe divan duracağını" iddia etti. “Siyasal-kültürel İslam” ayrımının Ortadoğu siyasetindeki en merkezi tema olduğunu ileri süren Tuğluk, siyasal İslam sorunuyla en çok uğraşacak olan ülkenin de Türkiye olacağını söyledi. Tuğluk şöyle devam etti:

"Mezhepçilik, dincilik, iktidarcılık ve yolsuzluklar ile siyasi kurumlardaki yozlaşma ve demokrasiyi kafa saymaya indirgeme tam da Türkiye’yi DAİŞ’in (IŞİD) kaymak ülkesi haline getirmiştir. Bu durum öteki/diğer tüm toplumsal kesimleri ciddi olarak tedirgin ediyor haliyle. Seküler güçler, işte bu dinciliğin ve mezhepçiliğin yaratacağı kırılmadan/çatışmadan kaygı duyan tüm diğer toplumsal/sivil kesimlerdir."

'Kürtler Gezi'de ve 17 Aralık'ta farklı davransaydı ne olurdu?' Tuğluk, askeri darbeye çağırdığı şeklindeki iddialara "gülüp geçtiğini" söyledi. "AKP’ye angaje yazar-çizerler o kadar tutarsızlar ki" diyen Aysel Tuğluk, bu yazarlara şöyle seslendi:

"Bir özeleştiri konusudur ama Gezi sürecinde, 17 Aralık sürecinde ve en nihayetinde Kobani eylemlerinde Kürtler farklı davransalardı şu anda Türkiye’deki iktidar denklemi nasıl olurdu? Bir düşünsünler bir zahmet."