'Torba kanun' tasarısı kabul edildi: Sur ranta açılacak, 15 bin polis alınacak...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, "Sur'un yeniden inşaası" ve "Kanal İstanbul" projeleri olarak adlandırılan rant alanlarının açılması ilgili düzenlemelerin yer aldığı "torba kanun" tasarısını kabul etti.

Kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ni ranta açan ve 15 bin yeni polis alınmasını sağlayan tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. 

Tasarıya göre, Diyarbakır Sur'un "yeniden inşası" adı altında yapılacak rantın yasal altyapısının oluşturulması amacıyla önergelerle yeni maddeler eklendi. Buna göre,  Doğu ve Güneydoğu'da istenilen bölgeler Bakanlar Kurulunca riskli alan olarak kararlaştırılabilecek.

Tasarıyla, "Kanal İstanbul" ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. Tasarıya göre, "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor. "Kanal İstanbul" projesiyle su havzaları, ormanlar ve birinci derece doğal sit alanları yok edilecek

15 bin polis memuru alınması için düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısında, CMK'da yer alan şirket yönetimi için "kayyım tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, teknik araçlarla izleme" tedbirlerine ilişkin hükümler, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" için de uygulanabilecek.