'TMO siloları MİT karargahı, çetelere buradan silah gidiyor'

Ediboğlu, Türkiye-Suriye sınırındaki tüm TMO binalarının MİT tarafından Esad’a karşı savaşan güçlere destek vermek için kullanıldığını ileri sürdü.

HDP, Urfa’daki Mürşitpınar sınır kapısındaki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda konuşlanan IŞİD militanlarının, Kobani’deki YPG’lilere ateş ettiğini öne sürerken, CHP Hatay Milletvekili Ediboğlu da, önemli bir iddiada bulundu. Ediboğlu, Türkiye-Suriye sınırındaki tüm TMO binalarının MİT tarafından Esad’a karşı savaşan güçlere destek vermek için kullanıldığını ileri sürdü.

IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırılarda kullanılan bombalı araçların Türkiye üzerinden Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gittiği ve cihatçıların Toprak Mahsulleri Ofisi’nde konuşlandığı iddia edilirken, CHP’li Mehmet Ali Ediboğlu, sınırdaki tüm TMO binalarının MİT tarafından kullanıldığını söyledi. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Suriyeli muhaliflere lojistik destek sağlamak amacıyla kullanılan bu depolarda silah da saklandığını ve bunların Suriye’ye gittiğini öne sürdü. Ediboğlu, “TMO binaları depo olarak kullanılıyor. O yerdeki malzemelerin sadece lojistik destek amaçlı kullanılan malzemeler olmadığını silah olduğunu, yani silah dahil her türlü desteğin karşı tarafa gönderildiğini biliyorum” dedi.

SINIRDAKİ KARARGÂHLAR
Taraf’a konuşan Ediboğlu’nun konuya ilişkin ifadeleri özetle şöyle: “Toprak Mahsulleri Ofisi binalarını MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) kullanıyor. Reyhanlı’da da onlar kullanıyor. Suruç’ta da onlar kullanıyor. Türkiye’nin her yerinde sınırdaki Toprak Mahsulleri Ofisi binalarını kullanıyorlar. TMO’nun sınırda yüksek duvarlı geniş depoları var. Buralar MİT tarafından hem ofis, hem depo olarak kullanılan alanlar. MİT buraları karargâh yapmış. Bunlar lojistik destek sağlamak üzere kullanılıyor. İlaç, gıda, sağlık yardımı adı altında yardım malzemeleri, araçlar TMO’da bulunuyor.

Bu lojistik destek Suriyeli muhaliflerin hepsine gidiyor. Buralardan bütün muhaliflere destek verildiğini biliyoruz. Yani karşı tarafa geçen silah, gıda, ilaç, araç hepsi o depolarda muhafaza ediliyor ve oralardan gönderiliyor.

MİT TIRLARI
Mesela Kırıkhan’da durdurulan MİT TIR’ları var ya. O MİT TIR’ları Reyhanlı Toprak Mahsulleri Ofisi’nden çıktı. 30-40 kilometre ötede durduruldu, Adana Savcılığı’nın talimatıyla jandarma durdurdu, olaylar oldu. O TIR’ların çıkış yeri Reyhanlı Toprak Mahsulleri Ofisi’ydi. O TIR’larda ne olduğu biliniyor. Durdurulan MİT TIR’ları Öncüpınar kapısından çıkacak deniyordu. 

Demek ki oraya yakın yerde TMO binası yok; o nedenle TIR’lar Reyhanlı TMO binasından yüklendi, olaydan sonra da aynı yere geri döndüler.

HER TÜRLÜ DESTEK
Suruç’taki TMO sınıra yakın olduğu için aynı amaçla kullanılıyor. IŞİD oradan saldırdı, saldırmadı o bombalı araçlar oradan çıktı çıkmadı, yüksek ihtimalle doğru bilgiler, bana mantıklı geliyor. Yani sınırda (Reyhanlı, Suruç, Kilis, Gaziantep) ne kadar depo varsa kullanılıyor. Hangi sınır kapısından yardım götürülüyorsa o yardım malzemelerinin depolandığı bir alan vardır. İşte bu alan Toprak Mahsulleri Ofisi binaları. Bütün yardım malzemeleri buralarda toplanıyor, buradan araçlara TIR’lara bindirilip sınır kapısından karşı tarafa geçiriliyor. O depo olarak kullanılan yerde ben sadece lojistik destek amaçlı kullanılan malzemeler olmadığını silah olduğunu her türlü desteğin karşı tarafa gönderildiğini biliyorum.”